Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μερικά ωραία που γίνονται τα καλοκαίρια



 Έχουμε πει πολλές φορές ότι τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεν έχουμε οργανωμένες δράσεις. Αυτήν την εποχή υποδεχόμαστε φίλους και διάφορες ομάδες που έρχονται από άλλους τόπους για να γνωρίσουν τις κρυφές ορεινές ομορφιές της Ικαρίας, και τους βοηθάμε είτε με πληροφορίες είτε ακόμα συνοδεύοντάς τους σε διάφορες εκδρομές. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι για μας όταν κάποιοι ανάμεσά τους έρχονται με σκοπό να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον καθαρισμό και στη σήμανση των μονοπατιών μας.
Πραγματικά, το νησί μας όχι μόνο προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου του βουνού αλλά και προκαλεί διάθεση για προσφορά και συμμετοχή. Μη έχοντας άλλα κίνητρα παρά την αγάπη για το βουνό, για τη δουλειά και την καλή παρέα, αυτές οι δράσεις όχι μόνο δεν διατυμπανίζονται, αλλά συχνά περνούν απαρατήρητες. Σ' αυτό το μπλογκ όμως δεν παραλείπουμε να τις προβάλουμε.


Fop.gr

http://www.conpap.net/zenphoto/albums/Ikaria/Ikaria_DSC6913.jpgΈνα καλό παράδειγμα τέτοιας πρωτοβουλίας ήταν ο καθαρισμός και η σήμανση διαφόρων μονοπατιών της Ικαρίας που έγινε  πέρσι τον Αύγουστο από ομάδα εθελοντών του Φυσιολατρικού Ομίλου Πειραιά (ΦΟΠ) με αρχηγό τον ορειβάτη Κώστα Μανώλη που είναι συμπατριώτης μας και κατάγεται από το χωριό Μαγγανίτης.
Παρακάτω αντιγράφουμε αποσπάσπατα και φωτογραφίες (σε slideshow) από την εξαιρετική καταχώρηση στη σελίδα του ΦΟΠ στο διαδίκτυο. Το εκτεταμένο και πολύ καλογραμμένο κείμενο υπογράφει η Γεωργία Κοτσιάκου. Συνιστούμε θερμά τα διαβάσετε ολόκληρο γιατί περιέχει πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, θαυμάσιες περιγραφές τοπίων και πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Οι διαδρομές που καθάρισαν και σήμαναν τα παιδιά του ΦΟΠ ήταν:

1) Μαγγανίτης - Ράχες
(μέσω οροπεδίου "Αμμούδια")
2) Μαγγανίτης - Μεσαριά 
(Παπουτσοκρύφτης - Ράντη - Πετροπούλι - Κοσοίκια)
3) Φραντάτο - Μαγγανίτης
(Αρνοπέζα - Παπουτσοκρύφτης)

Ελπίζoυμε να έχουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις φέτος...

 ______________________________________

Στα μονοπάτια της Ικαρίας
(Αναρτήθηκε 02/11/2012)
 

Στον «αστερισμό» των δράσεων και αποδράσεων!
Εθελοντισμός και ορειβατικές – φυσιολατρικές διαδρομές



Ικαρία – Αύγουστος 2012
Η απόδραση με το Φ.Ο.Π. από το λιμάνι του Πειραιά Σάββατο βράδυ στις 11 Αυγούστου 2012 με το καράβι «Ιεράπετρα» για το νησί του μυθικού Ίκαρου!

 Στον «αφρίζοντα» Μαγγανίτη!
 




Φτάνοντας Κυριακή πρωί στο νησί, αποβιβαζόμαστε στο λιμάνι του Εύδηλου και με ταξί μεταβαίνουμε στο Μαγγανίτη. Από το Μαγγανίτη θα γίνουν όλες οι εξορμήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσεών μας το οποίο σχεδιάστηκε από τους συντονιστές μας. Στο κτήμα του Κώστα Μανώλη με το καλοδιατηρημένο αγροτόσπιτο θα κατασκηνώσουμε οι περισσότεροι και 3-4 άτομα θα φιλοξενηθούν σε χώρο εντός του παραδοσιακού σπιτιού. Εντυπωσιακή είναι η θέση με θέα το αεικίνητο πέλαγος. Το προγονικό, παραδοσιακό σπίτι είναι κτισμένο με πέτρα σε αρμονία με το περιβάλλον. Φυσικό συναίσθημα αρμονίας που πηγάζει από τις ευεργετικές σχέσεις των ανθρώπων με το περιβάλλον τους! Τεράστιες πέτρες (βράχοι), εκ των οποίων μια αποτελεί τον ανατολικό τοίχο του σπιτιού ατόφια, ανυψώνονται σαν πετρωμένα κύματα σε όλη την έκταση του κτήματος με τις ελιές, τις βερικοκιές, τις λεμονιές και τις συκιές. Η ονομασία της περιοχής «Καλαμονάρι» στην ντοπιολαλιά, (καλή διαμονή), υποδηλώνει την ευφορία της γης σε αντίθεση με την άγρια, άγονη εικόνα που δείχνει ο Μαγγανίτης από μακριά.
Το πανηγύρι της προηγούμενης βραδιάς στο προαύλιο του Σχολείου του χωριού συνεχίζεται και οι πιο κεφάτοι τρέχουν να το προλάβουν έστω και στον απόηχό του! Το βιολί ηχεί και η ατμόσφαιρα μεθυστική σε παρασύρει σε ρυθμούς που μόνο όσοι τους αφουγκράζονται μπορούν να νιώσουν και να εκστασιαστούν… Μεσημέρι Κυριακής και ο χορός βαστά γερά…. Αυτό είναι η Ικαρία! Ταυτίζεται με τα πανηγύρια της και όχι μόνο!…
Μετά το χορό δεν μπορείς να αντισταθείς στο αγκάλιασμα αυτής της θάλασσας και μάλιστα να μη κολυμπήσεις στα νερά μιας τόσο φημισμένης παραλίας όπως είναι οι «Σεϋχέλλες» στο Μαγγανίτη! Αγνοώντας την πεζοπορία μέσα στη ζέστη του μεσημεριού βαδίζουμε για την παραλία «Σεϋχέλλες». Το υποβλητικό τοπίο και τα διαυγή νερά μας εντυπωσιάζουν!..

(....)


Περιπλέοντας: Μαγγανίτη – Καρκινάγρι- «Κάβο Πάπα»


Πρωί-πρωί, απολαμβάνοντας το αιγαιοπελαγίτικο χάραμα στην αυλή του φιλόξενου σπιτικού, κατηφορίζουμε για το λιμανάκι όπου το καΐκι της γραμμής Αγ. Κήρυκος-Καρκινάγρι θα μας μεταφέρει στο Καρκινάγρι. Περιπλέοντας στις ακτογραμμές διαγράφονται τα όρια του Μαγγανίτη στις σκιές των τεράστιων βράχων που ανυψώνονται απότομα για να στηρίξουν στις πλάτες τους σαν γίγαντες τις κορυφές και το οροπέδιο του νησιού. Με την ανατολή του Ήλιου φωτίζονται πρόσωπα και πράγματα. Δέος μας κατακλύζει στο αντίκρισμα των ανάγλυφων σμιλευμένων από το κύμα της θάλασσας βράχων που αναδύονται σαν αγάλματα θεών και ημίθεων μέσα από τη θάλασσα! 

https://lh4.googleusercontent.com/-QqcR6T--mtI/UI2HV8ZhY5I/AAAAAAAAD5I/Bxbfv6Bi0H8/w829-h552-no/40+%2528%25CE%25A0%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259B%25CE%259F%25CE%25A3%2529.JPG

Σπήλαια περίτεχνα σκαλισμένα που στους κρυφούς τους κόρφους φωλιάζουν Νηρηίδες, νύμφες των θαλασσών. Αυτοί οι γρανιτένιοι πανύψηλοι βράχοι παρατηρώντας τους μέσα από τη θάλασσα, καθώς απομακρυνόμαστε, φαντάζουν σαν τα ψηλά βουνά της Ηπείρου!.. 
(....)

Στα χνάρια του παλιού μονοπατιού: Μαγγανίτη – Ράχες
https://lh6.googleusercontent.com/-3E5OldMaq7c/UI2IdjvB1AI/AAAAAAAAD58/oJQsj_mxN8c/w830-h623-no/04.JPG

Γεμάτοι ενέργεια από τη θαλασσινή αύρα και όρεξη για δράση στο ξημέρωμα της μέρας ετοιμαζόμαστε για τον καθαρισμό και τη σήμανση του παλιού μονοπατιού που οδηγεί από το Μαγγανίτη στις Ράχες. Όλοι συνεπείς, στις 6:30 το πρωί από το «Καλαμονάρι» μεταφερόμαστε με αυτοκίνητο στο κέντρο της περιοχής «Μεγάλο Περιβόλι». Από εδώ ξεκινάει το παλιό μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την περιοχή των Ραχών. Ο παλιός οικισμός του Μαγγανίτη, ο οποίος εκτεινόταν από τη θέση «Σήραγγα», βορειοδυτικά, έως την παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη βορειοανατολικά, βρίσκεται εδώ. Το μονοπάτι πέτρινο ξεχωρίζει μέσα στην περιοχή που κατοικείται ακόμη. Στην αρχή δε συναντάμε δυσκολία στον καθαρισμό του. Απομακρύνουμε θάμνους και κόβουμε κλαριά από πουρνάρια κυρίως που εμποδίζουν το πέρασμα. Καθώς ανεβαίνουμε και πλησιάζουμε στο σημείο του «Σήραγγα» το μονοπάτι γίνεται αδιαπέραστο! Ε!, αυτό χρειάζεται διάνοιξη, όχι απλό καθαρισμό! Τεράστια δέντρα από κουμαριές, πουρνάρια, πεύκα και ανυψωμένοι θάμνοι από ρείκια… διαπλέκονται σχηματίζοντας φράχτη! Είναι απερίγραπτη η δύναμη της ομάδας που κατάφερε χωρίς να έχει και τα κατάλληλα εργαλεία να διανοίξει το μονοπάτι σε αρκετή έκταση του Σήραγγα! Ευτυχώς, το μονοπάτι είναι σκιερό λόγω της πυκνής βλάστησης και έτσι δε μας κουράζει και ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού.
Κατάκοποι από την προσπάθεια της πρώτης διάνοιξης...

(....)

Πεζοπορώντας και ιστορώντας από το Μαγγανίτη στη Λαγκάδα

Ξεκινώντας πρωί από το «Καλαμονάρι» συναντάμε δεξιά μας το παλιό μονοπάτι το οποίο ανεβάζει μέσα από περιβόλια και πυκνή βλάστηση στο κέντρο του παλιού οικισμού, όπου διακλαδίζονται τα μονοπάτια που ενώνουν το Μαγγανίτη με τη βόρεια πλευρά του νησιού. Εκεί ακριβώς που αρχίσαμε τη σήμανση και τον καθαρισμό την προηγούμενη μέρα. Ανεβαίνουμε και χαιρόμαστε που βαδίζουμε πάνω στα «κόπια μας!». Βγαίνοντας έξω από την περίφραξη το μονοπάτι είναι καθαρό και μόνο μερικά κλαδιά από Κουμαριές, «άντρακλες», εμποδίζουν το άνετο ανέβασμα ενός πεζοπόρου. Ανεβαίνοντας στο σημείο όπου η θέα από ψηλά του Μαγγανίτη είναι καταπληκτική, κάνουμε την πρώτη στάση.
Συνεχίζουμε την ανάβαση σ’ ένα πράγματι μυθικό βραχόκοσμο!..

(...) 
Στην αύρα της διάσχισης: Μαγγανίτη – Μεσαριά

Από την προηγουμένη μέρα έγιναν οι προετοιμασίες για τη σήμανση και τον καθαρισμό του μονοπατιού που ενώνει το Μαγγανίτη με τα χωριά Πετροπούλι και Κοσοίκια της Μεσαριάς. Ξημερώματα στην καρότσα του αγροτικού του Στέλιου, γείτονα και φίλου του Κώστα αναχωρούμε για τον Αγ. Δημήτριο, στο τέλος του δάσους του Ράντη. Το δάσος του Ράντη αποτελείται στη μεγαλύτερη έκταση του από ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς, τον «Άργιο» και κουμαριάς, τον «Άντρακλα». Βρίσκεται στην κεντρική Ικαρία με τα χωριά Φραντάτο, Πετροπούλι και Κοσοίκια βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά εκτείνεται μέχρι το παλιό μονοπάτι προς Ράχες, «Παπουτσοκρύφτη», «Μεγάλοφο» και «Αρνοπέζα». Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία παλαιότερα δάση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και παρουσιάζει μοναδικό οικολογικό ενδιαφέρον. Η περιοχή θεωρείται «προστατευόμενη», αλλά, σε μεγάλη έκτασή της η νοτιοδυτική της πλευρά έχει καταστραφεί από την υπερβόσκηση και μάλλον την αδιαφορία των αρμόδιων….
Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και ανεβαίνουμε το μονοπάτι απέναντί μας. Προχωράμε στο ρουμάνι του Ράντη και σε λίγα μέτρα συναντάμε αυτό το εντυπωσιακό και μοναδικό είδος βελανιδιάς που ανυψώνεται με τον παχύ κορμό της και περιπλέκεται με τα καταπράσινα κλαδιά της σχηματίζοντας σκιά πλούσια και απολαυστική τις καυτές μέρες. Φθάνουμε ακριβώς στο σημείο όπου διασταυρώνονται τα μονοπάτια της περιοχής. Στο σημείο αυτό πρέπει να τοποθετηθεί πινακίδα. Βρισκόμαστε πάνω στο κεντρικό μονοπάτι που ενώνει τη Μεσαριά με το Μαγγανίτη. Προχωράμε όλοι μαζί έως τη θέση «Παπουτσοκρύφτης», ( 900 μ.), όπου η θέα προς το πέλαγος και το Μαγγανίτη είναι μοναδική και χωριζόμαστε σε δυο ομάδες:
Η πρώτη ομάδα με οδηγό το Στέλιο, που γνωρίζει καλά την περιοχή...


(....)

Από τον ηλιόβλητο Μαγγανίτη στη σκιόφιλη Μεσαριά

https://lh3.googleusercontent.com/-UgJoGIFi_lw/UI2TeB1fqPI/AAAAAAAAEHE/MEBV0-toRqw/w830-h554-no/06.JPG

Στο σκηνικό της προηγούμενης μέρας συνεχίζουμε σημάνσεις και καθαρισμούς μέχρι το τέλος του μονοπατιού. Η πρώτη ομάδα ολοκληρώνει το έργο της φθάνοντας στο χωριό Πετροπούλι που ήταν ο στόχος. Η δεύτερη ομάδα ολοκληρώνει το έργο της φθάνοντας στο «Καλαμονάρι», όπου τελειώνει το μονοπάτι για όσους το κατεβαίνουν και αρχίζει για όσους το ανεβαίνουν. Επιτέλους, εγκαινιάζουμε τη σήμανση και τον καθαρισμό στο ιστορικό μονοπάτι που συνδέει το Μαγγανίτη με τα χωριά Κοσοίκια και Πετροπούλι της Μεσαριάς!
Η πορεία διαρκεί περίπου 4 ώρες...

(....)

Περιήγηση στο μύθο και στην ιστορία
https://lh3.googleusercontent.com/-nPUvJAlxcTI/UI2VxDSJpvI/AAAAAAAAEKY/ycskvD4MdSM/w829-h549-no/19+%2528%25CE%2598%25CE%2595%25CE%25A1%25CE%259C%25CE%2591+%25CE%259B%25CE%2595%25CE%25A5%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2594%25CE%2591%25CE%25A3-%25CE%25A6%25CE%259B%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259F%25CE%259C%25CE%2595%25CE%259D%25CE%2597+%25CE%2593%25CE%2597%2529.JPG

Τίποτα δεν είναι πιο θαυμαστό από αυτό το ξύπνημα μπροστά στην εικόνα μιας θάλασσας που αλλάζει συνεχώς μορφή. Τα νησιά που σήμερα  μπορεί να είναι για μας τόπος ρομαντικής φυγής, δε λένε τα ίδια πράγματα για εκείνους που υπήρξαν κάποτε τόποι εξορίας και γνώρισαν τη σκοτεινή τους όψη… Η μέρα προσφέρεται για περιήγηση.
Αφήνοντας τον φουρτουνιασμένο Μαγγανίτη κατεβαίνουμε στον Αγ. Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ η γαλήνη της θάλασσας διαδέχεται την αταραξία του Ικάριου πελάγους. Κατευθυνόμαστε προς το ανατολικό ακρωτήρι προσπερνώντας το χωριό Φάρο με τη γνωστή παραλία του και φτάνουμε στο Δράκανο... 

(....)

Ιχνηλατώντας: Φραντάτο – Μαγγανίτης

Πρωί-πρωί το αγροτικό του Νίκου Πυλαρά, εκπροσώπου του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαγγανιωτών, μας περιμένει για να μας μεταφέρει στην περιοχή του ορεινού χωριού «Φραντάτο». Ανηφορίζουμε μέσα σε πευκοδάσος και αναζητάμε το παλιό μονοπάτι που ενώνει το Μαγγανίτη με το Φραντάτο. Ψάχνοντας για το παλιό μονοπάτι διαπιστώνουμε ότι η βλάστηση είναι πυκνή και η διάβαση εμποδίζεται. Επίσης, σε πολλά σημεία το μονοπάτι διακόπτεται από το χωματόδρομο που έχει διανοιχτεί στην περιοχή. Κατευθυνόμαστε προς την «Αρνοπέζα» και μετά από δυόμιση ώρες φτάνουμε στο σημείο του «Παπουτσοκρύφτη»  όπου είναι ευδιάκριτο το μονοπάτι που κατεβάζει στο Μαγγανίτη. Ο ήλιος έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικός αλλά η θέα από το βουνό στον πελαγίσιο νότο είναι μαγευτική!..

(....)

Και η καταχώρηση τελειώνει έτσι:

"Είναι σα να γράψαμε ένα «ποίημα» αρχίζοντας και κλείνοντας  με τον ίδιο στίχο σε «σχήμα κύκλου». Είναι η δράση, η ενέργεια, η κίνηση, το παιχνίδι, ο ρόλος, η εμπειρία, η ζωή, το βίωμα που γίνονται γνώση. Είναι η αισθητηριακή αγωγή, η ομαδική δράση που γίνονται συμπόρευση, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προσφορά, ψυχαγωγία, μέθεξις! Τα «φωτεινά» σημάδια αυτού του «ποιήματος» γίνονται «αστερισμός» στο αλφαβητάρι του Καριώτικου «Ουρανού»"


Αναλυτικά οι φωτογραφίες που πολλές έχουν όμορφους τίτλους και επεξηγηματικές λεζάντες, βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

1) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Στον "αφρίζοντα" Μαγγανίτη
2) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Περιπλέοντας Μαγγανίτη-Καρκινάγρι
3) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Στα χνάρια του παλιού μονοπατιού Μαγγανίτη - Ράχες
4) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Πεζοπορώντας και ιστορώντας από τον Μαγγανίτη στη Λαγκάδα
5) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Στην αύρα της διάσχισης Μαγγανίτη - Μεσαριά
6) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Περιγραφή του σπιτιού στο Καλαμονάρι
7) Ικαρία - Αύγουστος 2012: Περιήγηση στο μύθο και στην ιστορία


 Τους θερμοευχαριστούμε!