Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Καρκινάγρι - Μαύρη - Φάρος του Κάβο Πάπα

Σε συνέχεια της προηγούμενης πεζοπορικής εκδρομής (11 Οκτωβρίου, Άγιος ισίδωρος - Καρκινάγρι), σήμερα Κυριακή 15 του Οκτώβρη τέσσερις γενναίοι εξερευνητές του ΟΠΣΙ, ο Κώστας, η Ελένη, η Ξένια, η Μαριανίνα κι ο γράφων, προσπαθήσαμε να καθορίσουμε την πορεία (όπως μας είχαν παροτρύνει κι οι θαυμαστές μας)  προς τον Φάρο του Κάβο Πάπα. Ήταν μια σύντομη αλλά δύσκολη "εξερευνητική" πεζοπορία, όμως κάτι καταφέραμε.




Φτάσαμε στον Φάρο! Ελέγξαμε όλα τα μονοπάτια και τουλάχιστον είδαμε από που δεν πάει και από που μάλλον πάει για Μαύρη και Καρκινάγρι. Είναι πια θέμα χρόνου να προσδιορίσουμε ακριβώς την διαδρομή και αργότερα να την ασφαλίσουμε με σηματοδότηση. Περίμενετε περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και χάρτη σ' αυτό εδώ τον ιστότοπο σε μια βδομάδα.

 - - - - - - -

UPDATE: Περιμένοντας να ανεβάσω τις δικές μου φωτογραφίες, ξέροντας ότι η εξωτερική συνεργάτις και φίλη μας Νανά to agrimi έχει μια πολύ καλή φωτογραφία από την αρχή του ωραίου μονοπατιού κοντά στο Καρκινάγρι, της ζήτησα και την ανέβασε στο Flickr για να την πάρω και να την "κολήσω" εδώ. Να 'την!


path through rock & thorn shapes by the sea by egotoagrimi



Η Νανά έχει ονομάσει την φωτογραφία σύμφωνα με τα γνωστά 'άγρια γούστα' της, "Μονοπάτι ανάμεσα σε σχήματα βράχων και θάμνων δίπλα στη θάλασσα", τίτλος που νομίζω, αποδίδει πολύ καλά τον χαρακτήρα και την ομορφιά αυτής της διαδρομής. Έτσι πρέπει να ήταν κάποτε σε όλο του το μήκος μέχρι τον Φάρο του Πάπα το παλιό μονοπάτι των Φαροφυλάκων. Μακάρι να το αποκαταστήσουμε σύντομα. Όσοι πήραμε μέρος στην πρώτη εξερευνητική εκδρομή συμφωνήσαμε ότι το αξίζει.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α, την έβαλες; Αν κι εσύ την ζήτησες, πάντως σ' ευχαριστώ πολύ. Τα σχόλια στο Φλικρ, πωπωπω...
Άλλος κανείς από σας να δίνει φωτογραφίες στο μπλογκ; Καλά εντάξει, καταλαβαίνω. Έτσι μου ΄ρθε και ρώτησα.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά,δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει η εκτός Ραχών περιοχή, πάντως υπάρχει ένα πολύ όμορφο μονοπάτι από Δρούτσουλα μέχρι Κεραμε. Είναι ντουσεμές κατά το μεγαλύτεο μέρος του. Φτιάχτηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων και έχει απίστευτες εναλλαγές τοπίων και υπέροχη θέα. Θέλει άμεσα συντήρηση αλλά οι εθελοντές λιγόστεψαν επικίνδυνα.Κάποτε το διέσχιζα κάθε μέρα για το σχολειό.Βοήθεια...
στο desikaria@yahoo.gr
"δρούτσουλας"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Μας ενδιαφέρει ολόκληρη η Ικαρία! Αν κοιτάξεις προηγούμενα posts θα δεις εκτός από Ράχες και Πάπα στα δυτικά, και Πέρα Μεριά και Μεσαριά στα Ανατολικά. Προσωπικά δεν έχω πάει αλλά έχω ακούσει πολά γι' αυτό το μονοπάτι που λες. Μου φαίνεται πως ξέρω την αρχή του στο Δρούτσουλα και την έξοδό του στο Κεραμέ.
Όταν λες "Φτιάχτηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων", εννοείς τα παλιά χρόνια, έτσι;
Κοίτα να σου πω αυτό που λέμε και σ'άλλους που ενδιαφέρονται (και μπράβο σε όλους, εννοείται). Εσύ που το ξέρεις καλά το μονοπάτι και το αγαπάς, πάρε ένα πινελάκι και ένα βαζάκι με κοινό πλαστικό πορτοκαλί χρώμα και σημάδεψε τη διαδρομή με βουλίτσες ανά 20-30 μέτρα την κάθε μια. Μια βασική σήμανση είναι σχεδόν το παν και είναι μια καλή αρχή για να γίνει γνωστό το μονοπάτι. Έτσι θα το βρούμε κι εμείς σε μια προσεχή εκδρομή κι έτσι θα το βρουν και άλλοι και θα το περπατήσουν και θα το εκτιμήσουν. Από κει και πέρα ανοίγονται προοπτικές. Το βασικό είναι κάτι ωραίο να γίνεται γνωστό κι έτσι μπορεί να διασωθεί.
Άλλωστε το περπάτημα κάνει καλό στα μονοπάτια. "Τα πατάει" και κάπως καθαρίζονται. Κι επίσης όταν περνάει κόσμος αποθαρρύνονται διάφροι που έχουν βλέψεις να τα κλείσουν με σύρματα κτλ. και δεν τα κλείνουν.
Τι λες; Θα κάνεις μια πρώτη απόπειρα σηματοδότησης; Αν είσαι κι απ' το Δρούτσουλα και είσαι γνωστός / γνωστή στη περιοχή θα είναι πιο εύκολο. Δεν θα απορήσουν. Κι αν απορήσουν, δεν θα είναι δύσκολο να εξηγήσεις.
Αυτά για την ώρα.
Χαρήκαμε για το σχόλιο και την πληροφορία. Θα το συζητήσουμε με τα άλλα παιδιά.
Ευχαριστώ.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το προσπαθήσω το Πάσχα και θα σε ειδοποιήσω αν τα κατάφερα. Το πρόβλημα είναι ότι σε μερικά σημεία που ήταν πολύ στενό έχει κλείσει. Αυτό που λες, δεν το περπατούσε κανείς. Θέλει δουλειά πολύ. Πάντως το μέρος είναι υπέροχο με αρκετή καΙ ποικίλη βλάστηση.
Οι εθελοντές ναι ήταν της παλιάς εποχής.Εννοούσα ότι δούλεψαν σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρωθούν. Έκαναν καλή δουλειά καθώς από κει περνούσαν καθημερινά και με τα ζώα τους φορτωμένα κι έτσι ο δρόμος έπρεπε να είναι σε καλή κατάσταση.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
Όταν πάω θα στείλω φωτογραφίες να έχετε κάπως πλήρη εικόνα.
"δρούτσουλας"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Μην ευχαριστείς, "Δρούτσουλα". Εμείς πρέπει να σε ευχαριστήσουμε. Είσαι ακριβώς πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματά μας. Εκτός από τη μπογιά και πινελάκι λοιπόν να έχεις μαζί σου και ένα γερό ραβδί για να σε βοηθήσει να περάσεις από τα σημεία που έχει κλείσει ("έχει ράψει το μονοπάτι" λένε στην Ικαρία σ' αυτή την περίπτωση. Ωραίο, ε;).

Γενικά ο Δρούτσουλας εκτός από ωραίο χωριό, βρίσκεται σε "κομβικό σημείο" για πολλά μονοπάτια. Υποτίθεται ότι το κελί της εκκλησίας εκεί έχει οριστεί ως "Ορειβατικό Καταφύγιο" ή κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Μακάρι να ξέραμε αν ίσχυε πράγματι αυτό. Θα μπορούσαμε να το είχαμε ως βάση και τότε πολλά θα μπορούσαν να γίνουν.

Θα τα πούμε λοιπόν...

Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Δεν το ξέρω. Πάντως από το Δρούτσουλα ξεκινά ένα μονοπάτι για το κάστρο του Κοσκινά, δύσκολο να το βρεις αλλά ο καλός μας ο Σαράντος, δεν ξέρω αν τον έχεις ακουστά, μόνιμος κάτοικος , έχει φροντίσει με δική του πρωτοβουλία να μη χαθεί τοποθετώντας όρθιες πλάκες εκεί που νομίζεις ότι είσαι στην άκρη του πουθενά. Πάω καμιά φορά με τα παιδιά μου. Μπορώ νομίζω να βοηθήσω. Επίσης ξεκινά το μονοπάτι για τον Αι Στάθη στην κορυφογραμή, το οποίο περνά από τους απίθανους κήπους του Καλογερή. Έχει γάργαρο νερό από το βράχο όλες τις εποχές και απομεινάρια από τους κήπους και τις αγροικίες των ντόπιων. Επίσης υπάρχουν τα απομεινάρια από το μονοπάτι που ένωνε το Δρούτσουλα με την Αρέθουσα. Τέλειο. Περνάς μέσα από το ποτάμι. Τα Διπλόρυακα, όπως τα λέμε. Τέλος υπήρχε το μονοπάτι που ένωνε το χωριό με την Ακαμάτρα, το οποίο σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί , λόγω της γνωστής μ..... του ποδηλατόδρομου.Μετά την Αλάμα έχει ντουσεμέ. Διαθέσιμη για όποια πληροφορία. Πάρε το τηλέφωνό μου από τον αδερφό μου το Στέλιο, με τα βιβλία, ξέρεις.
"Δρούτσουλας"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ναι Δέσποινα, ξέρω, ξέρω. Μερικές φορές, λέω, καλύτερα να μην ήξερα. Αλλά ξέρω και όλο και περισσότερα μαθαίνω. Είναι μεγάλη η χαρά μου όταν βρω μια καινούρια διαδρομή. Ακόμα μεγαλύτερη είναι όμως όταν βρω έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται.
Ευχαριστώ.
Θα τα πούμε.