Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Διάσχιση Δυτικού Αθέρα (Εριφή - Τραπάλου) - Περιγραφή και Πρώτες Φωτογραφίες



Όπως ήταν προγραμματισμένο, την Τρίτη του Πάσχα (7 Μαΐου) μαζευτήκαμε 20 περίπου μέλη και φίλοι και κάναμε μια 7ωρη ορειβατική πεζοπορία κατά μήκος του δυτικού τμήματος της κορυφογραμμής του Αθέρα, σύμφωνα με το σχέδιο, δηλαδή ξεκινήσαμε από το οροπέδιο Εριφή (όπου ανεβήκαμε με αυτοκίνητα) και καταλήξαμε στον όρμο "Τραπάλου" δυτικά του χωριού Καρκινάγρι.

Η διαδρομή εκτός από ορειβατικό, είχε και μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον, τόσο λόγω των εντυπωσιακών άγριων τοπίων, όσο και της προσπάθειας που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες. Είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί μας έμπειρους φωτογράφους που κατέγραψαν και τις δύο πλευρές του θέματος. Το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι πλούσιο, προς το παρόν όμως, λόγω συντομίας, σ' αυτή την καταχώρηση θα αναρτήσουμε μόνο εκείνες τις φωτογραφίες που έχουν σχέση με την περιγραφή της διαδρομής. Τις τράβηξαν η Μαριανίνα και ο Δημήτρης Λεσσές τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Το δεύτερο μέρος των φωτογραφιών που επικεντρώνονται στον "ανθρώπινο παράγοντα" θα παρουσιάσουμε στην αμέσως επόμενη καταχώρηση.

Όπως είπαμε λοιπόν η πορεία ξεκίνησε από την Εριφή με κατεύθυνση το "Σελίνι" με γρήγορο ρυθμό μεν, αλλά αρκετές στάσεις για επισκόπηση και θαυμασμό του τοπίου.

Erifi - Trapalou 01 Erifi - Trapalou 02 Erifi - Trapalou 03 Erifi - Trapalou 04
Erifi - Trapalou 05  Erifi - Trapalou 06  Erifi - Trapalou 07 
Erifi - Trapalou 08 Erifi - Trapalou 09 Erifi - Trapalou 10


Στο Σελίνι όμως, καθώς ήταν νωρίς το πρωί, έκανε αρκετή ψύχρα για να σκεφτεί κανείς να κολυμπήσει. Έγινε αναγνώριση του σημείου για όσους δεν το ήξεραν, ώστε αν θέλουν, να πάνε μόνοι τους άλλη φορά, και η πορεία συνεχίστηκε. Σκαρφαλώνοντας πάνω από τον καταρράκτη, η ομάδα ακολούθησε τον χείμαρρο, ξεφεύγοντας από τους γκρεμούς του νότιου μέρους και βγαίνοντας πάλι στο οροπέδιο Εριφή -πιο δυτικά, αυτή τη φορά.


Erifi - Trapalou 11 Erifi - Trapalou 12

Στο οροπέδιο σώζονται ακόμα αρκετές συστάδες πρίνων κι έτσι ήταν μεγάλη ανακούφιση το περπάτημα σε μαλακό ίσιο έδαφος κάτω από τη σκιά των ανοιξιάτικων φυλλωμάτων.



Erifi - Trapalou 13  Erifi - Trapalou 14


Είναι μια μαγευτική περιοχή που δίνει μια ιδέα του πως θα ήταν άλλοτε τα οροπέδια όταν ήταν δασοσκέπαστα κι εδώ κι εκεί συναντούσε κανείς μαντριά όπου κατοικούσαν βοσκοί.


Erifi - Trapalou 15  Erifi - Trapalou 16  Erifi - Trapalou 17


Τα δασάκια όμως σύντομα τελείωσαν. Μπροστά ανοίγονταν εκτάσεις με πέτρες και αγκάθια τις οποίες η ομάδα διέσχισε ηρωικά μεσ' το λιοπύρι, πλησιάζοντας τις κορυφές "Προβατοκεφάλα" και "Μέλισσα" (ή "Αγριομέλισσα").

Erifi - Trapalou 18  Erifi - Trapalou 19

Δυστυχώς όμως έκανε πια πολύ ζέστη για μια επίσκεψη στις κορυφές και τη θέα προς τους νότιους γκρεμούς. 'Ολοι βιάζονταν να φτάσουν στο μικρό μοναστηράκι του Άη Ισίδερου για φρέσκο, δροσερό νερό της πηγής και ξεκούραση. Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της πορείας -η κατάβαση στο Τραπάλου- θα ήταν δύσκολο.



Erifi - Trapalou 20 Erifi - Trapalou 21
Erifi - Trapalou 22

Και πράγματι ήταν. Το μονοπάτι που κάποτε ήταν πετρόκτιστο και καλοσχεδιασμένο, έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία από την πλημμύρα του 2010. Κυρίως στο κάτω μέρος, δηλ. πλησιάζοντας στο "παλιό Τραπάλου", ο χείμμαρος το διέλυσε και στη θέση του άφησε τρύπες και βράχους. Αποτέλεσμα, ένα οδυνηρό διάστρεμμα στον αστράγαλο, αλλά και η εκδήλωση μιας μοναδικής σύμπνοιας της ομάδας στο να βοηθηθεί η παθούσα, μένοντας όλοι ενωμένοι, μολονότι έτσι η κατάβαση κράτησε τη διπλή ώρα.



Erifi - Trapalou 23

Erifi - Trapalou 24 Erifi - Trapalou 25


Τέλος πάντων, δεν ήταν κάτι σοβαρό. Βρέθηκε ακόμα χρόνος για να αποθανατίσει ο Δημήτρης ευρήματα στο μέσα (ή παλιό) Τραπάλου...




κι έτσι, φτάνοντας στο γαλαζοπράσινο όρμο, κάποιοι έκαναν το πρώτο τους μπάνιο...



Erifi - Trapalou 26  Erifi - Trapalou 27  Erifi - Trapalou 28  Erifi - Trapalou 29

ή και, επειδή ο τόπος είναι κατάλληλος, δοκίμασαν την περίφημη άσκηση που λέγεται "ξυπόλυτο περπάτημα στις κροκάλες" και άλλα φακίρικα κόλπα που κάνουν οι ντόπιοι.

Erifi - Trapalou 30 Erifi - Trapalou 31



ώσπου έγειρε ο ήλιος και ήρθε η ώρα της επιστροφής.

Erifi - Trapalou 32



Erifi - Trapalou 33 Erifi - Trapalou 34

Surprise! Αφού κάναμε τον δύσκολο χωματόδρομο απ' το Τραπάλου, περνώντας με τα αυτοκίνητα απ' το Καρκινάγρι, βρήκαμε στην Αίθουσα του χωριού ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ!
 
Erifi - Trapalou 35

Θα ξαναπάμε. Γι' αυτή την εκδρομή ευχαριστούμε τους φίλους Γιώργο και Φίλιππο που μας βοήθησαν με το αυτοκίνητο. Μεγάλες διαδρομές σαν αυτή θα ήταν αδύνατες χωρίς τέτοιους ανθρώπους για backup. Με την ευκαρία επίσης, γενικότερα ευχαριστούμε τη φίλη μας Νανά (to agrimi) για τη βοήθειά της στη βελτίωση της εμφάνισης του blo του Συλλόγου μας.

Στην επόμενη καταχώρηση θα δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη διάσχιση . Όπως είπαμε πριν, θα είναι εστιασμένες στον "ανθρώπινο παράγοντα".








2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζόταν να με αναφέρετε. Ευχαριστώ, πάντως. Ευχαριστώ για ... όλα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!