Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Εθελοντική Εργασία στο Μονοπάτι του Αθέρα (3ο Μέρος)

 . .
 .
Full map of the 50 km long Trail of Atheras ridge in Ikaria island, Greece. OPS Ikarias 2022 © All rights reserved

 .Γεια σας, φίλοι
Επιτέλους, το φετινό Πάσχα θα συνεχίσουμε τη δουλειά στο «Μονοπάτι του Αθέρα», που αρχίσαμε τον Μάη του 2018, και συνεχίσαμε τον Απρίλη του 2019 σε συνεργασία τοπικούς συλλόγους και με το Σύλλογο «Friends of Ikaria» που βοηθούν στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος, προσκαλούν εθελοντές και συμμετέχουν και οι ίδιοι στη δουλειά.
Δυστυχώς, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, αυτή η επιχείρηση σταμάτησε λόγω των lockdown. Αντ' αυτής, τα δύο αυτά χρόνια δουλέψαμε μόνοι μας με χρηματική υποστήριξη αλλά χωρίς φυσική παρουσία από τους Friends of Ikaria σε δύο επιτυχημένα project:
🔶 τον «Γύρο των Ραχών με τα Πόδια», και
🔶 τα «Μονοπάτια στο Φαράγγι της Χάλαρης».
Εφέτος λοιπόν ξαναπιάνουμε την αγαπημένη μας κορυφογραμμή του Αθέρα γιατί είναι ένα έργο που εμπνέει. Εκτός ότι είναι μια πεζοπορική διαδρομή που καλύπτει ολόκληρη την Ικαρία, αυτή 50 χιλιομέτρων μήκους διάσχιση, όπως περιέγραψε μια φίλη με δυο λέξεις...
Δεν είναι πεζοπορία!
Είναι εμπειρία!
Επιπλέον, βλέποντας τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα, νομίζουμε πως έφτασε η ώρα να δημοσιεύσουμε πλήρη ψηφιακό χάρτη ολόκληρης της εν λόγω διαδρομής με πολλές ενσωματωμένες φωτογραφίες, επιμέρους πληροφοριακά στοιχεία και ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο στα Αγγλικά.
Δείτε
τον χάρτη και στη συνέχεια, όσοι ενδιαφέρεστε, διαβάστε τις λεπτομέρειες του προγράμματος της Πασχαλινής μας εξόρμησης στον Αθέρα
.
 .
The Transikarian Trail



 .
.

Εθελοντική Εργασία
στο Μονοπάτι του Αθέρα

  18-22 Απριλίου 2022

🔶 Πρόγραμμα 🔶

1η Ημέρα
Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ στις 08:30 π.μ.
Από εκεί θα μεταβούμε με τα δικά μας αυτοκίνητα στον Άγιο Δημήτριο της Πούντας. Από εκεί θα πεζοπορήσουμε ανατολικά στο τμήμα του Μονοπατιού του Αθέρα που ονομάζουμε «Διάσχιση της Πούντας», μεταφέροντας υλικά (χρώματα, πάσαλοι, πινακίδες) με σκοπό να βελτιώσουμε την ελλιπή σηματοδότηση κατά το δυνατόν μέχρι το ξωκλήσι «Άη Στάθης» πάνω από την Αρέθουσα. Η επιστροφή στον Άγιο Δημήτριο θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας 4-5. Έδαφος εξαιρετικά πετρώδες και ανώμαλο, όμως χωρίς σημαντικές ανηφοριές. Επιστροφή στον Εύδηλο γύρω στις 03:30 μ.μ.
Δυνατότητα ενδιάμεσης στάσης στο χωριό «Ακαμάτρα» για γεύμα στο εστιατόριο «Στα Πέριξ».
Δείτε τον χάρτη της διαδρομής:
 
 
2η Ημέρα
Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ στις 08:30 π.μ.
Από εκεί θα μεταβούμε με τα δικά μας αυτοκίνητα πάλι στον Άγιο Δημήτριο της Πούντας, όπου αυτή τη φορά θα πεζοπορήσουμε με δυτική κατεύθυνση στο μονοπάτι της κορυφογραμμής στις παρυφές του Δάσους του Ράντη, μεταφέροντας υλικά (χρώματα, πινακίδες) για θα σηματοδοτήσουμε αυτή τη διαδρομή τουλάχιστον μέχρι το οροπέδιο «Αρνοπέζα» πάνω από το χωριό Φραντάτο. Η επιστροφή στον Άγιο Δημήτριο θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας 4-5. Έδαφος αρκετά ομαλό, χωρίς ανηφοριές. Επιστροφή στον Εύδηλο γύρω στις 03:30 μ.μ. Δυνατότητα ενδιάμεσης στάσης στο χωριό «Ακαμάτρα» για γεύμα στο εστιατόριο «Στα Πέριξ».
Δείτε το χάρτη της διαδρομής:
 

3η Ημέρα
Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ στις 08:30 π.μ.
Από εκεί θα μεταβούμε με τα δικά μας αυτοκίνητα μέχρι το χωριό Φραντάτο, καθώς αυτή την ημέρα δεν θα δουλέψουμε στο μονοπάτι της κορυφογραμμής, αλλά θα ασφαλίσουμε την πεζοπορική διαδρομή προς τον Αθέρα και το Δάσος του Ράντη, η οποία ξεκινά από αυτό το χωριό. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού στις 09:30 π.μ. Όσοι από τους εθελοντές το επιθυμούν μπορούν να μας συναντήσουν κατευθείαν στο Φραντάτο. Η πορεία μας θα έχει κατεύθυνση το οροπέδιο «Αρνοπέζα», όπου θα συναντήσουμε το Μονοπάτι της Κορυφογραμμής, καθώς και τη δυτική είσοδο στο Δάσος του Ράντη. Η επιστροφή στο Φραντάτο θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας 4-5. Έδαφος ανηφορικό, αρκετά ομαλό, με μεγάλα τμήματα της διαδρομής σε αγροτικούς δρόμους. Επιστροφή στον Εύδηλο γύρω στις 03:30.
Δείτε τον χάρτη:
 
 
4η Ημέρα
Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ στις 08:30 π.μ.
Από εκεί θα μεταβούμε με τα δικά μας αυτοκίνητα στις Ράχες στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Έτσι, όσοι εθελοντές επιθυμούν μπορούν να αποφύγουν τον Εύδηλο και να μας συναντήσουν στην πλατεία του Χριστού Ραχών στις 09:30 π.μ. Προορισμός μας θα είναι το «Σπιτάκι της Μαμής», κομβικό σημείο του Μονοπατιού του Αθέρα, όπου θα περπατήσουμε με ανατολική κατεύθυνση σηματοδοτώντας τη διαδρομή προς το οροπέδιο «Ζηζόκαμπος», και πιθανώς μέχρι τα Αρνοπέζα. Η επιστροφή στα Αμμούδια θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας 4-5. Έδαφος ομαλό χωρίς ανηφόρες. Επιστροφή στον Εύδηλο γύρω στις 04:00. Δυνατότητα στάσης για γεύμα στον Χριστό Ραχών.
Δείτε τον χάρτη:
 
 
5η Ημέρα
Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ στις 10:00 π.μ.
Το πρόγραμμα αυτής της ημέρας που θα είναι η τελευταία της εθελοντικής δουλειάς θα συνδιαμορφωθεί από τα μέλη της ομάδας. Προτεινόμενη δραστηριότητα είναι η πεζοπορία προς το χωριό Ακαμάτρα. Δείτε τον χάρτη:
 
 
Σημειώσεις:
α) Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε πετρώδες, ανώμαλο έδαφος και να έχουν μαζί τους νερό.
γ) Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τον ρυθμό της εργασίας κ.λπ.


Πρόσωπα επικοινωνίας:
Για τον Σύλλογο «Friends of Ikaria»:
BIRGIT URBAN, 6946293669
Για τον ΟΠΣ Ικαρίας:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ, 6972031006
 
 
Δείτε τις σχετικές δημοσιεύσεις από τη σελίδα μας στο facebook:
 

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας + Friends of Ikaria τέσσερα χρόνια συνεργατικής εθελοντικής δουλειάς στα...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Είπε ο ένας: "Άμα βάλουν τις ανεμογεννήτριες που λένε, θα κάνουν έναν ωραίο δρόμο από τη μία ως την άλλη άκρη του νησιού...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022

«...η διάσχιση του Πράμνου (η Αθέρα) μεταξύ των δύο ακρωτηρίων της Ικαρίας, δεν αποτελεί ένα ακόμη πεζοπορικό μονοπάτι...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Σάββατο, 2 Απριλίου 2022



Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
στο μέηλ του Συλλόγου καθώς και στο γκρουπ
"Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

Πέμπτη, 14 Απριλίου, 2022
.
.

2 σχόλια:

Eleni είπε...

Καλη επιτυχια! 😚
Καταπληκτικος ο πληρης χαρτης του μονοπατιου! 💗
Μακραν απο του να την εχω κανει ολη, η διασχιση αυτη στο συνολο της φαινεται πως ειναι οντως εμπειρια ζωης και αντοχης! 💫
Οταν φτασεις απο το ενα ακρωτηριο στο αλλο πρεπει να εισαι πλεον αλλος ανθρωπος, καλυτερος!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ευχαριστούμε, Ελένη!
Μονοπάτι αντοχής και αυτοβελτίωσης, ε; Σωστό!