Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΑΚΥΡΩΣΗ της εκδρομής στο μυθικό βραχόκοσμο των οροπεδίων της Δυτικής Ικαρίας





Λόγω καιρου αναβάλλεται η εκδρομή μας για αυριο. Η μορφολογία της κορυφογραμμής σε συνδυασμό με τη μετεωρολογική...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022


Η δυτική Ικαρία διαθέτει εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές σχετικά ανεξερεύνητες μιας και από τα μέσα του 20 αιώνα και μετά άρχισε να εγκαταλείπεται η χρήση τους. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να εντάξουμε άγνωστα στο ευρύ κοινό μονοπάτια αυτής της περιοχής στο ήδη εκτεταμένο πεζοπορικό δίκτυο που φροντίζει και αναδεικνύει ο Ο.Π.Σ.Ι.
Συνεχίζουμε το φετινό μας πρόγραμμα με πεζοπορική εκδρομή σε λιθόστρωτους παραδοσιακούς δρόμους και χωμάτινα μονοπάτια στα βραχώδη οροπέδια της δυτικής Ικαρίας.
 
Περιγραφή Διαδρομής
Καστανιές – Αμμούδια – Κορυφογραμμή – Ζηζόκαμπος – Μικρό φράγμα (Βαθές)
 
Η διαδρομή της ορειβατικής εκδρομής αποτελείται από πετρόκτιστα, χωμάτινα μονοπάτια και παραδοσιακούς "ντουσεμέδες", δηλ. πετρόκτιστους ξερολιθικούς ημιονικούς δρόμους επιβίωσης με περίτεχνο πέτρινο "κατάστρωμα" που κατασκευάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τους κατοίκους της δύσβατης αυτή περιοχής και αποτελούν μνημεία της Ικαριώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Εξυπηρετούσαν τη μετακίνηση των κατοίκων από την ημιορεινή στην ορεινή ζώνη που αποτελούσε ανέκαθεν βασικό τροφοδότη και τόπο αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας σε αθέατες και καλά προστατευμένες κοιλάδες όπως αυτή του Ζηζόκαμπου και των Βαθών.
Τα τοπία κατά μήκος της διαδρομής είναι άγρια, βραχώδη και δασωμένα κατά διαστήματα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρόλη την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής από την εκτεταμένη αποδάσωση και διάβρωση του εδάφους.
Όλη η διαδρομή βρίσκεται εντός της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas - SPA) για την Ορνιθοπανίδα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη δυτική Ικαρία ως σημαντικό βιότοπο για τα άγρια πτηνά.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής μας εκδρομής θα ακολουθήσουμε παλαιό μονοπάτι από τις Καστανιές προς το Σπιτάκι της Μαμής στο οροπέδιο Αμμούδια, θα απολαύσουμε τα γιγάντια γρανιτικά γλυπτά που χαρακτηρίζουν το τοπίο της περιοχής διασχίζοντας το μονοπάτι της κορυφογραμμής προς το οροπέδιο του Ζηζόκαμπου και θα κατηφορίσουμε προς την αθέατη κοιλάδα των Βαθών μέσα από αρχέγονο λιθόστρωτο ημιονικό μονοπάτι.
Συνολικά θα πραγματοποιήσουμε δύο κύριες στάσεις. Πρώτη στάση στα Αμμούδια στο καταφύγιο “Σπιτάκι της Μαμής“ για ζεστό αφέψημα βοτάνων και μεσημεριανή στάση στο Ζηζόκαμπο για ξεκούραση και σύντομο σνακ πριν την κατάβαση.
Ο τερματισμός μας θα είναι στο μικρό φράγμα στις Βαθές.
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
 
Συνολική Απόσταση: 14 χλμ
Διάρκεια Δραστηριότητας: 6-7 ώρες
Συνολική Υψομετρική Διαφορά: 750 μ (εκ των οποίων 400 μέτρα ανάβαση και 350 κατάβαση με ήπιες κλίσεις)
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη διαδρομή (δεν ενδείκνυται για αρχάριους)
Έδαφος πετρώδες, συχνά κακοτράχαλο με ήπιες και απότομες κλίσεις, λιθόστρωτα τμήματα, δύσβατα σε σημεία λόγω μικροκατολισθήσεων από πλημμυρικά φαινόμενα ή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, χωμάτινα τμήματα. Συνολικά καλή βατότητα.
 
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
 
Ρούχα κατάλληλα της θερμοκρασίας του βουνού (επικοινωνήστε μαζί μας)
Αδιάβροχο παπούτσι ορειβατικού τύπου που να πιάνει τον αστράγαλο – όχι αθλητικά
Πεζοπορικά Μπατόν (βοηθούν σημαντικά)
Ένα μικρό σακίδιο πλάτης με τα βασικά για την καθεμία / τον καθένα
Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
Νερό (τουλάχιστον 1,5 λτρ./άτομο για την πεζοπορία) + Σνακ μεγάλης θερμιδικής αξίας (πχ. μπάρα δημητριακών/ σοκολάτα / αποξηραμένα φρούτα)
Ατομικό ποτήρι – κούπα για το αφέψημα και καλή διάθεση
 
Υπεύθυνος εκδρομής
 
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής: Λευτέρης Τρικιριώτης, τηλ. 6974042417, 2275032462 ή με μήνυμα στη σελίδα του ΟΠΣΙ στο fb
 
ΠΡΟΣΟΧΗ

Για την εξασφάλιση της θέσης σας στην εκδρομή θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει δήλωση συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι και το Σάββατο 26/11 στις 16:00 το απόγευμα λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών (14 άτομα).
Οι συμμετέχοντες αποδέχονται ανεπιφύλακτα ότι φέρουν την κυρία και αποκλειστική ευθύνη για τυχόν ατυχήματα και απώλεια αντικειμένων.
Επίσης όποια – όποιος επιθυμεί να περπατήσει τμήμα της διαδρομής μπορεί να μας συναντήσει ή να μας αποχαιρετήσει στα Αμμούδια όπου το μονοπάτι διασταυρώνεται με αγροτικό χωματόδρομο φροντίζοντας ατομικά για τη μετακίνηση του.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών στον ΟΠΣΙ, προκειμένου να στηριχθεί η πολυεπίπεδη προσπάθεια του για τα μονοπάτια της Ικαρίας.
Κόστος συμμετοχής: 5€ για τα μέλη του ΟΠΣΙ και 10€ για τις/τους υπόλοιπες/ους συμμετέχουσες/οντες.
Τα έσοδα θα διατεθούν για τις δράσεις πεδίου του συλλόγου για τη διάνοιξη, ασφάλιση και σηματοδότηση νέων πεζοπορικών διαδρομών.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
 
Συνάντηση την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 08.30 το πρωί στις Καστανιές Ραχών (Τραγοστάσι) έξω από το Συνεργείο Αυτοκινήτων ΣιδεροΦανούρη
Ώρα Αναχώρησης: 08.45 Ακολουθεί κυκλική πεζοπορία 14 χλμ Ώρα Επιστροφής: 16:00 (επιστροφή στο μικρό φράγμα στις Βαθές κοντά στο σημείο της αρχικής συνάντησης μας)
 
FACEBOOK EVENT 
ακυρώθηκε!

Λόγω καιρου αναβάλλεται η εκδρομή μας για αυριο. Η μορφολογία της κορυφογραμμής σε συνδυασμό με τη μετεωρολογική...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022
 
Με εκτίμηση
 
Ορειβατικός Πεζοπορικός
Σύλλογος Ικαρίας




Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2022
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: