Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ο Γύρος της Κοιλάδας του Κάμπου με τα Πόδια


Ομαδική φωτογραφία μπροστά στην Αγία Ειρήνη του Κάμπου

Γενική άποψη της κοιλάδας του Κάμπου στην Ικαρία, όπως φαίνεται από τον λόφο της Αγίας Ειρήνης
Γεια σας αναγνώστες
Η πεζοπορία στον Κάμπο που ανακοινώσαμε στις 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, πράγμα που μας έδωσε μεγάλη χαρά, όμως, καθώς είμασταν πάρα πολλοί, ήταν πρακτικά αδύνατον να κάνουμε το μονοπάτι για τη Δάφνη γιατί αυτό θα απαιτούσε πολλές μετακινήσεις με αυτοκίνητα με πολλούς επιβάτες. Υποσχόμαστε όμως ότι αυτήν την εξερεύνηση θα την κάνουμε μια επόμενη φορά, αφιερώνοντας μια ολόκληρη μέρα σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή.
Έτσι λοιπόν η περιήγησή μας επικεντρώθηκε μόνο στον Κάμπο, και συγκεκριμένα στις εξής δύο περιοχές:
1) την αρχαιολογική περιοχή της αρχαίας πόλης «Οινόη» που ήταν κτισμένη στο λόφο της Αγίας Ειρήνης πάνω από την πλατεία του σημερινού χωριού, και 2) την κοιλάδα του Κάμπου, που απλώνεται κάτω από την πλατεία του χωριού και εκτείνεται από την παραλία του Κάμπου μέχρι βαθιά στο εσωτερικό στις εξόδους των φαραγγιών που σχηματίζουν οι χείμαρροι «Βουτσιδές», «Λαρισές» και «Αναβάθρες» που την ποτίζουν.
Στο πρώτο μέρος της περιήγησης γύρω από την Οινόη, βλέποντας την Αγία Ειρήνη, το Μουσείο και το Ωδείο, μιλήσαμε για την γεωμορφολογία, την ιστορία και την προϊστορία αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής του νησιού μας, ενώ στο δεύτερο μέρος, περπατώντας στους αγροτικούς δρόμους γύρω από την κοιλάδα, διασχίζοντας ελαιώνες, οπορώνες, κήπους και αμπέλια και οπορώνες, γνωρίσαμε τον φυσικό και αγροτικό πλούτο της καθώς και πανάρχαια αλλά και πιο πρόσφατα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας και κατοίκησης.
Συνολικά περπατήσαμε γύρω στα 6 χιλιόμετρα σε δύο κύκλους όπως φαίνονται στον χάρτη: τον κύκλο της Οινόης και τον κύκλο του Κάμπου. Ήταν μια πολύ εύκολη διαδρομή σε ομαλό έδαφος με πολύ πράσινο κι έτσι καθώς δεν υπήρχαν δυσκολίες, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες (αγροκτήματα, φυτά, πετρώματα, παλαιά οικοδομήματα, κ.ά.) και να συζητήσουμε για διάφορα θέματα σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδρομή, γι' αυτό και την αποτυπώσαμε στον ψηφιακό χάρτη που βλέπετε παρακάτω ώστε να μπορούν και άλλοι να ακολουθήσουν τα βήματά μας.
Ευχαριστούμε όσους και όσους συμμετείχαν!



Χάρτης διαδρομής


 
 

 

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, 2021
 
Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
ή
στο mail μας ή στη σελίδα του Συλλόγου και το γκρουπ
"Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.
 

4 σχόλια:

  1. Μια χαλαρή περιήγηση σε ένα low key περιβάλλον χωρίς συγκλονιστικά αξιοθέατα όμως με επίκεντρο στα έργα των ανθρώπων και της φύσης από απομνημονεύτων χρόνων μέχρι σήμερα. Για όποιον ξέρει να διαβάσει την αξία του ολόκληρος ο Κάμπος και τα γύρω μέρη είναι ένας κρυμένος θησαυρός. Προσπαθώ να φανταστώ τα αρχαία χρόνια πως ήταν όταν την κοιλάδα την κάλυπτε η θάλασσα. Θα ήταν ένα μαγικό μέρος, τέτοιο που οι αρχαίοι ήξεραν να διαλέγουν και να κατοικούν. Ευχαριστούμε για την περιγραφή και τις φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για αυτήν την πρώτη τέλεια χαρτογράφηση! Μη με παρεξηγήσετε αν να πω ότι αυτά τα 6 χιλιόμετρα σε σχήμα ΟΚΤΩ στους χωματόδρομους θα ήταν πολύ καλά και για ένα εύκολο ομαδικό τρέξιμο!
    Α, και θυμήθηκα τη «Ξενάγηση στο Να»! Αχ να ΄χαμε κι ένα τέτοιο σκίτσο της Οινόης. Θα 'ταν μεγάλη επιτυχία! Ανεπίσημο φυσικά - χωρίς την άδεια των αρχαιολόγων - αυθαίρετο και καλλιτεχνικό όπως του Να. ΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή ιδέα όπως εκτός από εμάς πρέπει να την υποστηρίξει και ο τοπικός σύλλογος περίπου όπως τότε στις Ράχες το 2013. Σκίτσο; Κι αυτό καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή