Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ο τόπος και η ιστορία του, 1ο μέρος: κάλεσμα σε περιήγηση στη κοιλάδα του Κάμπου




ΟΠΣ Ικαρίας 030 - Perfect setting for prehistoric man. There used to be swamps here.

  την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021
 
Ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας καλεί μέλη και φίλους σε μία ολιγόωρη πρωινή περιήγηση στην

Κοιλάδα του Κάμπου
 
Εισαγωγικά:
Η τελευταία φορά που πήγαμε σε αυτήν την από πολλές απόψεις σημαντική περιοχή του νησιού μας ήταν το
2008 λίγο μετά την ίδρυση του Συλλόγου μας. Ήταν Νοέμβρης και τότε, όταν για πρώτη φορά μπήκαμε στα πολύ λίγο γνωστά ενδότερα της κοιλάδας που είναι η μόνη πραγματικά πεδινή περιοχή του νησιού μας, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει μια σημαντική γεωργική παραγωγή, καθώς βρέχεται από δύο μεγάλους ορεινούς χειμάρρους.
Τότε μπήκαμε στην κοιλάδα κατεβαίνοντας από το χωριό Δάφνη της Μεσαριάς ακολουθώντας ένα ωραίο αγροτικό μονοπάτι που ακολουθεί την ανατολική πλαγιά ενός από τους δύο χειμάρρους. Το ίδιο περίπου σχεδιάζαμε να κάνουμε και τώρα, δυστυχώς όμως στην κατόπτευση που έγινε βρήκαμε ότι με την πάροδο του χρόνου, λόγω της σταδιακής εγκατάλειψης των κτημάτων στην περιοχή, το παλιό αυτό αγροτικό μονοπάτι, μένοντας αχρησιμοποίητο, έχει κλείσει σχεδόν από τη βλάστηση και τις κατολισθήσεις, κι έτσι παρουσιάζει πλέον μεγάλες δυσκολίες στην πορεία.
Ωστόσο, η κοιλάδα του Κάμπου, καθώς κατοικείται και καλλιεργείται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, προσφέρει πάρα πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Μία από αυτές - μάλλον η κυριότερη, αν και άγνωστη και παραμελημένη - είναι η παλιά λιθόστρωτη «ρύμη» (ντουσεμές) που μάλλον κατάγεται από τη βυζαντινή εποχή, η οποία ανηφορίζει από τον Κάμπο προς τη Δάφνη, συνεχίζεται στο Στελί κι ύστερα, περνώντας τις υπώρειες του όρους
Nana to agrimi's blog: Jeff Soan’s Ikaria 1974 – horio
«Κεφάλα», καταλήγει στο Κάστρο του Κοσκινά, το γνωστό βυζαντινό οχυρό, σε περίοπτη θέση στο κέντρο του νησιού, που είναι γνωστό και ως «Κάστρο της Νικαριάς».

Τι θα κάνουμε την Κυριακή:
Στην περιήγηση της Κυριακής θα εξερευνήσουμε αυτήν την αρχαία ρύμη καθώς και το παλαιό αγροτικό τοπίο που διασχίζει, ενώ επίσης θα βεβαιωθούμε για το ίχνος και την κατεύθυνσή της, καθώς και για τη δυνατότητα να γίνει αυτή μια κύρια πεζοπορική διαδρομή που να συνδέει τον Αθέρα και τα χωριά της Μεσαριάς με τη θάλασσα στην παραλία του Κάμπου.
Μετά από αυτό θα κατεβούμε στην κοιλάδα όπου περπατώντας με άνεση στους διάφορους αγροτικούς δρόμους θα μιλήσουμε για την ιστορία και την προϊστορία της περιοχής και θα εξετάσουμε διάφορα ενδιαφέροντα γεωλογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα εκείνα που φανερώνουν ότι μεγάλο μέρος της πεδιάδας τουλάχιστον έως τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου ήταν ένας κλειστός και ασφαλής θαλάσσιος όρμος.
Η περιήγησή μας θα τελειώσει στην πλατεία του χωριού, όπου αν υπάρχει χρόνος και διάθεση, θα επισκεφθούμε την βυζαντική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, το μικρό Μουσείο και τα ερείπια του Ρωμαϊκού Ωδείου («Παλάτια»).

.



.
 Πρόγραμμα εκδρομής:                 
 
Στις 10:00 π.μ. θα συναντηθούμε στο αναψυκτήριο «Σούρτα φέρτα» επάνω στον κεντρικό δρόμο δίπλα στην πλατεία του Κάμπου. Εκεί, θα επιβιβαστούμε όλοι σε μερικά από τα αυτοκίνητα και ανηφορίζοντας από το Φύτεμα προς τη Δάφνη, θα σταματήσουμε στο σημείο που θα συναντήσουμε την αρχαία λιθόκτιστη ρύμη. Αφού εξερευνήσουμε την περιοχή, θα βαδίσουμε προς τον Κάμπο, όπου, αφού περιηγηθούμε στην κοιλάδα, θα καταλήξουμε πάλι στην πλατεία του χωριού. Η εκδορμή θα τελειώσει στο κλασικό φαγάδικο στέκι «Στου Πασχαλιά».
 

   Στοιχεία διαδρομής                     
    ➤ Μήκος διαδρομής γύρω στα 5 χμ
    Ώρες πεζοπορίας γύρω στις 2.
    ➤ Βαθμός δυσκολίας πολύ εύκολος
    .
    ➤ Έδαφος πολύ ομαλό.
    ➤ Υψομετρική διαφορά γύρω στα 80 μέτρα.

       Απαιτήσεις                            
      ➤ Καλά παπούτσια.

        Υπεύθυνος εκδρομής                     
      ➤ Άγγελος Καλοκαιρινός, τηλ. 6972031006




      Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
      καθώς και στη σελίδα μας  στο facebook και στο γκρουπ
      "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας".

      Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, 2021
      .
      .
      Ορειβατικός Πεζοπορικός
      Σύλλογος Ικαρίας
       

      3 σχόλια:

      Nana είπε...

      Θαυμάσιο κείμενο. Ιστορία, γεωμορφολογία, φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, όλα είναι μέσα. Προκαλεί την περιέργεια σε κάποιον να πάει και να δει. Ο Κάμπος και όλα τα γύρω μέρη είναι υπέροχα. Και βέβαια εκεί μέσα υπάρχει και ο αγαπημένος μου ο μικρός Ναναζόνιος! 😄

      Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

      Ευχαριστούμε, Νανά. Αν έχουμε χρόνο θα πάμε να δούμε λίγο τον Ναναζόνιο. Όμως τώρα ακόμα δεν έχει νερό...

      Love Ikaria είπε...

      Καιρός να μάθουμε κάποια πράγματα για την πιο κεντρική και αξιόλογη περιοχή τουλάχιστον της βόρειας Ικαρίας