Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Περισσότερα για τη σηματοδότηση

Ένα πορτοκαλί μονοπάτι στη Σκιάθο
Πρόσφατα μια παλιά καλή φίλη ειδοποίησε ότι η Φυσιολατρική Κίνηση “ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ” διοργανώνει για άλλη μια φορά Εκδρομή στην Ικαρία (18-20 /6/10). Οι “Βριλησσοί” ήταν οι πρώτοι Έλληνες πεζοπόροι-ορειβάτες που γνωρίσαμε και καθοδηγήσαμε σε μοναδικές διαδρομές που έμειναν αξέχαστες. Κι επίσης ήταν οι πρώτοι εθελοντές που φιλοξενήσαμε κι ιδρώσαμε μαζί τους σε τόσα προγράμματα. Μέσα σ' αυτά η ελαφρύτερη μικροδουλειά ήταν η σηματοδότηση. Ο πιο κουρασμένος συνήθως άφηνε τη τσάπα και έπιανε το πινελάκι. Είχε βέβαια μια δυσκολία: οι λιγότερο δεξιοτέχνες ζωγράφοι πιτσιλούσαν με σταγόνες ανεξίτηλης πορτοκαλί μπογιάς τα ρούχα και παπούτσια τους. “Ανάμνηση από το volontariatέλεγαν.
Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα τους για την ανακοίνωση της εκδρομής στην Ικαρία, χαζεύοντας τις φωτογραφίες ιδιαίτερα από τις εθελοντικές δράσεις τους, υπήρχε μια ευχάριστη έκπληξη. Πριν δυο χρόνια όταν έκαναν ένα παρόμοιο volontariat με της Ικαρίας στη Σκιάθο ("στα χνάρια της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη" -από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στο μοναστήρι του Μονή Αγίου Χαραλάμπους και από εκεί στο Κάστρο)) για τη σηματοδότηση εφάρμοσαν το ίδιο σύστημα που είδαν και δούλεψαν στην Ικαρία: ανάλαφρες χειροποίητες πινακιδούλες, ζωγραφιστά γράμματα και πορτοκαλί βούλες!
Εξάγουμε “τεχνογνωσία”; Όχι. Για παράδειγμα, στις Βαλκανικές χώρες το σύστημα είναι γνωστό κι εφαρμόζεται από χρόνια.
Durmitor national park - Montenegro by bozzo2m

Στην Ελλάδα όμως που, είτε επειδή έχουμε τάση προς το “ακριβό” και το γκλάμουρ, είτε επειδή θέλουμε περιθώρια για εργολαβίες και κερδοσκοπίες, η απλότητα δεν ήταν μέχρι πρόσφατα προσφιλής ως ιδέα.
Τέλος πάντων, στη Σκιάθο υπάρχει τώρα ένα “πορτοκαλί μονοπάτι”. Αν ξέρετε άλλα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, να το πείτε.

4 σχόλια:

egotoagrimi είπε...

Ω τι αντιαισθητικό! Τι καθόλου, μα καθόλου ποιοτικό! :lol

egotoagrimi είπε...

Χωρίς πλάκα τώρα, το σύστημα επιβεβαιώνει και η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης "Σήμανση μονοπατιού (Οδηγίες)"
"Το σημάδεμα των μονοπατιών με το χρώμα τους γίνεται στους κορμούς των δέντρων ή σε βράχια αν δεν υπάρχουν δέντρα.

"Πορτοκαλί μονοπάτια" έχω δει στη Νάξο (εξαγωγή τεχνογνωσίας από Ικαρία; :p) και έχω δει και στη Δαδιά (εξαγωγή τεχνογνωσίας από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες; :p)
Στην Κρήτη περιέργως δεν έχω δει. Εκεί προτιμούν τις μεταλλικές πινακίδες τις οποίες μετά αρέσκονται να πυροβολούν και τις γεμίζουν με τρύπες.

Όπως ξέρεις έχω GPS και δεν το χρησιμοποιώ. Πολύ καλύτερα να με οδηγεί ένας ντόπιος, δηλ. τα σημαδάκια.

φιλιά

ecobubble είπε...

Καλησπέρα, έχετε κάποιο mail για να επικοινωνήσω μαζί σας?
Υ.Γ
Εάν το έχετε φόρα παρτίδα στο μπλογκ και δεν το είδα ζωτώ συγνώμη.

Angelos είπε...

Γεια σου Βάλια. Όχι δεν έχουμε μέιλ στο μπλογκ για να μην μας παραφορτώνουν οι σπάμερς. Η επικοινωνία βασικά γίνεται με υποβολή σχολίου η οποία, όπως είδες, είναι ελεύθερη. Μπορείς αν θέλεις να μου γράψεις στη διεύθυνση:
ankoka2003@yahoo.com

Άγγελος