Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Τι κάναμε το Πάσχα στο Μονοπάτι του Αθέρα και στα μονοπάτια της Αρέθουσας

 . .
 .
All volunteers in Arethousa by angeloska on Flickr

 .
.
Γεια σας, φίλοι
Αυτό το άρθρο που καθυστέρησε αρκετά γιατί το υλικό ήταν πάρα πολύ, έχει ένα και μόνο σκοπό: να τιμήσει και να ευχαριστήσει τα μέλη, τους φίλους, τους εθελοντές και τους συνεργαζόμενους Συλλόγους «Φίλοι της Ικαρίας» και «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρέθουσας» που βοήθησαν με πολλούς και διάφορους τρόπους ώστε να πραγματοποιηθούν στην εντέλεια όσα είχαμε αναγγείλει στο προηγούμενο άρθρο και ακόμα περισσότερα! Με την άψογη συνεργασία όλων όσοι δούλεψαν και ιδίως χάρη στην θερμή υποστήριξη της πρωτοβουλίας από τον Σύλλογο της Αρέθουσας, καταφέραμε:

⏩ 1) να σηματοδοτηθούν πολλές ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές σε παλιά μονοπάτια στην περιοχή της Αρέθουσας.
⏩ 2) να καθαριστεί και να σηματοδοτηθεί το αρχαίο μονοπάτι από την Αρέθουσα μέχρι την κορυφογραμμή του Αθέρα, καθώς και η προέκτασή του από την κορυφογραμμή σχεδόν μέχρι το χωριό «Χρυσόστομο».
⏩ 3) να καθαριστεί και να σηματοδοτηθεί το παλιό μονοπάτι «Αρέθουσα – Δρούτσουλας» που περνάει από την «Μεσόραχη» και τις «Αετοφωλιές», δύο πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές, η πρώτη με δάση κουμαριάς και πολλά νερά, και η δεύτερη με εντυπωσιακούς απότομους γκρεμούς από κόκκινο σχιστόλιθο.
⏩ 4) να εντοπιστεί και να σηματοδοτηθεί με χρωματιστά σημάδια και «κούκους» κτισμένους με κονίαμα σχεδόν ολόκληρο το 2ο μέρος του Μονοπατιού της Κορυφογραμμής του Αθέρα, δηλαδή το τμήμα από το «Καψαλινό Κάστρο» όπου είχαμε σταματήσει την περασμένη άνοιξη, μέχρι τον Άι Στάθη και στη συνέχεια στο όρος «Πούντα» ως το ξωκλήσι «Άγιος Δημήτριος» όπου το μονοπάτι συναντά τον κεντρικό δρόμο Ευδήλου – Μαγγανίτη.

Στον παρακάτω ψηφιακό χάρτη όπου ήδη ακόμα προστίθενται στοιχεία και φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε αυτές τις διαδρομές. Όπως όλοι οι ψηφιακοί χάρτες που έχουμε δημοσιεύσει, έτσι και αυτός διατίθεται σε μορφή kml ώστε να μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε κινητή συσκευή και να τον χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό στην πορεία σας.

 .
Το Μονοπάτι του Αθέρα
[2ο μέρος]


Καψαλινό - Άη Στάθης - Άγιος Δημήτριος



 .
Ακολουθούν οι φωτογραφίες που είναι συνολικά 130!!!
Από αυτές οι 54 φιλοξενούνται σε ειδικό άλμπουμ στο Φλικρ, ενώ οι υπόλοιπες 76 σε άλμπουμ στο Google photos. Απεικονίζουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν, σκηνές από τις πρωινές συναντήσεις πριν τη δουλειά, τις απογευματινές εκδηλώσεις μετά τη δουλειά, τα τοπία που διασχίσαμε, την άπλα, την ελευθερία, τις κρυμμένες ομορφιές, και βέβαια, στιγμές από την δουλειά που κάναμε στη σηματοδότηση των μονοπατιών τους.



Volunteer work on the Trail of Atheras, Ikaria, an OPS Ikarias album on Flickr

.

..............

Τελειώνοντας, ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε μερικά πολύ ευχάριστα γεγονότα:
⏩ Το πρώτο ήταν ότι την τελευταία μέρα της δουλειάς, όταν φτάσαμε στον Δρούτσουλα από το μονοπάτι της Αρέθουσας, στη διάρκεια της μικρής γιορτής που κάναμε εκεί, ήρθαν και μας αντάμωσαν πολλοί άνθρωποι που είχαν έρθει περπατώντας στο παλιό μονοπάτι από το χωριό «Ακαμάτρα». Όπως είχαμε κάνει και πέρσι, όταν συναντηθήκαμε με τους Αρεθουσινούς την τελευταία μέρα της δουλειάς στο βουνό, τους παραδώσαμε τις μπογιές και τα πινέλα, θέλοντας να πούμε με αυτήν την συμβολική πράξη ότι την υποστήριξη του project την επόμενη χρονιά θα αναλάβουν τώρα οι Ακαματρινοί.
Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα η συμφωνία επισφραγίστηκε σε ένα μικρό πάρτι-έκπληξη που έγινε στο χωριό τους!
Έτσι λοιπόν μπορούμε να το πούμε από τώρα:

 .
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΜΑΤΡΑ!!!
 .
⏩ Σαν επιστέγασμα των παραπάνω, το δεύτερο, πολύ ευχάριστο γεγονός, ήταν ότι κάποιοι ξένοι ορειβάτες, φίλοι της Ικαρίας, οι
ίδιοι που πριν λίγα χρόνια μς χάρισαν το σχοινί ασφαλείας που βάλαμε στη Χάλαρη, βλέποντας τώρα την προσπάθεια που κάνουμε στο Μονοπάτι του Αθέρα, θέλησαν να βοηθήσουν, προσφέροντάς μας τα αναγκαίο χρηματικό ποσό για να αγοράσουμε τα αναγκαία υλικά για να ασφαλίσουμε το επικίνδυνο πέρασμα «Κακό Καταβασίδι» ανάμεσα στις κορυφές «Τσολιάς» και «Εφανός». Αυτήν τη δουλειά εδώ και χρόνια θέλαμε να την κάνουμε. Ήρθε η ώρα να την πραγματοποιήσουμε!
Τους ευχαριστούμε πολύ κι αυτούς!




Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
στο μέηλ του Συλλόγου καθώς και στο γκρουπ
"Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2019
.
.

4 σχόλια:

Eleni είπε...

Ακομα πιο καλα απο περσι!
Ο χαρτης γινεται τωρα πιο μεγαλος!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Πράγματι κοντεύουμε να φτάσουμε σχεδόν στη μέση του μακρουλού νησιού μας

Νανά είπε...

Τι θα λέγατε για ένα 2ο trail run κάποια στιγμή εκεί πάνω;

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Με αέρα ή χωρίς; :)