Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΡΑΧΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ


 .

 .
Map of the hike: Livadi (Armenistis) – Agios Dimitrios – Christos Rahes – Kastanies (Tragostasi) – Mikro Fragma (Vathes) – Agios Polikarpos – Livadi (Armenistis)Specifications: Length: 14 kilometers, Duration: 7-8 hours, Terrain: all kinds, with certain rough parts, Difficulty: medium on average, Marking: adequate, Water and food available in the villages

.
Τι κάναμε στο Μονοπάτι του Αθέρα το Πάσχα του 2019Γεια σας, αναγνώστες
όπως είχαμε υποσχεθεί
πέρσι στον Δρούτσουλα, το φετινό Πάσχα θα συνεχίζαμε για τρίτη συνεχή χρονιά τη δουλειά στο Μονοπάτι του Αθέρα με βάση αυτή τη φορά την «Ακαμάτρα», όπου, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Friends of Ikaria» και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, θα δουλεύαμε επίσης σε διάφορα ωραία μονοπάτια γύρω από αυτό το όμορφο χωριό που βρίσκεται στην κεντρική Ικαρία στην περιοχή της Μεσαριάς.
Όπως καταλαβαίνετε όμως, λόγω της καραντίνας δυστυχώς τα σχέδιά μας ματαιώθηκαν – ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, το σωστό (και αισιόδοξο) είναι να πούμε ότι αναβλήθηκαν για το Πάσχα του 2021.

Παρόλα αυτά, αυτές τις μέρες δεν μείναμε άπρακτοι. Αφού, λόγω  των περιορισμών στις μετακινήσεις, δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε κάτι καινούριο όσον αφορά μακρινά μονοπάτια, ασχοληθήκαμε με μια παλιά διαδρομή, πολύ γνωστή κι αγαπημένη, που είναι κοντά στα χωριά και τα σπίτια, ώστε η δουλειά σ’ αυτή να γίνει με την ελάχιστη δυνατή μετακίνηση.
Η διαδρομή αυτή ήταν ο «ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΡΑΧΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ», το πρώτο μονοπάτι «φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» που δημιουργήθηκε στην Ικαρία με σκοπό τη γνωριμία των πεζοπόρων με τα χωριά, τα τοπία, τα αξιοθέατα και την ιδιαίτερη φύση της περιοχής των Ραχών.


. .

Ο Γύρος των Ραχών με τα Πόδια είναι μια κυκλική διαδρομή που ξεκινά από τον Αρμενιστή (περιοχή «Λιβάδι»), και με δεξιόστροφη φορά ανεβαίνει προς Άγιο Δημήτριο, Χριστό Ραχών, Καστανιές, Μικρό Φράγμα, Μονή Ευαγγελίστριας Μουντέ, ενώ στη συνέχεια κατεβαίνει προς Άγιο Παντελεήμονα, Άγιο Πολύκαρπο, για να καταλήξει από εκεί πάλι πίσω στον Αρμενιστή.
Το συνολικό μήκος του Γύρου είναι 14 χιλιόμετρα και συνολική διάρκεια του είναι 4-5 ώρες (χωρίς διαλείμματα).
Μεγάλα τμήματα της διαδρομής είναι αγροτικοί χωματόδρομοι, παλαιές «ρύμες» (δηλαδή, πετρόκτιστα μονοπάτια που συνέδεαν άλλοτε τα χωριά), δασικά μονοπάτια και ατραποί ανάμεσα σε φρυγανότοπους. Ο βαθμός δυσκολίας σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από εύκολος έως μέτριος, με ορισμένα σχετικά δύσκολα, αλλά σύντομα, περάσματα.
Δείτε παρακάτω τον χάρτη της διαδρομής, ο οποίος, όπως και επεξηγηματικό κείμενο, είναι στα Αγγλικά, αφού πήραμε σαν βάση το αρχικό κείμενο της περιγραφής στον πρώτο χάρτη του Γύρου που εκδόθηκε πριν αρκετά χρόνια.
Να σημειωθεί ότι ο νέος χάρτης, όπως και ο παλιός έντυπος, εκτός από τα αξιοθέατα, τα σημαντικά σημεία και τις φωτογραφίες, περιλαμβάνει επίσης τις διασταυρώσεις του Γύρου με κάποιες μακρινές, ενδιαφέρουσες διαδρομές στην περιοχή των Ραχών, όπως το «Μονοπάτι της Χάλαρης», το «Μονοπάτι του Αθέρα», το «Μονοπάτι του Μύρσωνα» και το «Μονοπάτι των Ξωτικών».
Καθαρισμοί και σηματοδοτήσεις μονοπατιών της ΙκαρίαςΕδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε επιτέλους αυτήν τη δουλειά που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια, το χρωστάμε στη θερμή υποστήριξη των Συλλόγων α) «Αμικάρια» οι οποίοι κάλυψαν τα καύσιμα, και β) «Φίλοι της Ικαρίας», οι οποίοι διέθεσαν τα χρήματα για τους καθαρισμούς των μονοπατιών και την πλήρη ανανέωση της πυκνής και περίπλοκης σήμανσης σε όλο το μήκος του Γύρου.
Τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για όλα όσα αυτοί οι δύο Σύλλογοι έχουν προσφέρει τόσα χρόνια στην Ικαρία τόσο στην υπόθεση των μονοπατιών όσο και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες.



Αρμενιστής - Άγιος Δημήτριος - Χριστός Ραχών - Καστανιές - Μικρό Φράγμα - Μονή Μουντέ - Άγιος Πολύκαρπος - Αρμενιστής




Τέλος, αντί για φωτογραφίες που είναι πάρα πολλές, οι περισσότερες ενσωματωμένες στα διάφορα σημεία του ψηφιακού χάρτη, μπορείτε να δείτε παρακάτω διάφορες παλαιότερες δημοσιεύσεις στο ίντερνετ σχετικά με τον Γύρο:
Οι νέες πινακίδες στην είσοδο του Γύρου των Ραχών με τα Πόδια στο Λιβάδι Αρμενιστή.
➽➤ ΕΔΩ
➽➤ ΕΔΩ
➽➤ ΕΔΩ
➽➤ ΕΔΩ

➽➤ ΕΔΩ
➽➤ ΕΔΩ
➽➤ ΕΔΩ
➽➤ ΕΔΩ


Σας καλούμε να τον περπατήσετε!

Ευχαριστούμε

Ορειβατικός Πεζοπορικός
Σύλλογος Ικαρίας



Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
ή στο mail μας ή στη σελίδα του Συλλόγου και το γκρουπ
"Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

Σάββατο, 25 Απριλίου, 2020
.
.

4 σχόλια:

Eleni είπε...

Τι να πω για τον Γυρο; Ενα θα πω μονο. Αυτο το δυσκολο καιρο που το κανατε νομίζω οτι θα πρεπει να σας ευγνωμονουν οι επιχειρηματιες του Αρμενιστη.

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Αυτό περίπου που λες μας το είπε και ένας άλλος! Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα δημοφιλές μονοπάτι γιατί είναι εύκολο και το σημείο έναρξης είναι σε τουριστική περιοχή πολύ κοντά στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Όπως ξέρεις είναι μια από τις πιο ωραίες διαδρομές στην Ικαρία. Κάποια στιγμή θα την ανακαινίζαμε είτε έτσι είτε αλλιώς.
Θερμές ευχαριστίες

Erietta είπε...

Η Ελενη εγραψε τωρα ενα πολυ ωραιο για εσας και αυτο το μονοπατι
https://islgr.wordpress.com/2020/05/08/the-round-of-rahes-on-foot-%f0%9f%91%a3/
Bravo!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ευχαριστούμε Εριέττα! Πραγματικά είναι καταπληκτικό!