Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Κάτω από τα Μετέωρα της Ικαρίας: περιγραφή και φωτογραφίες από την πεζοπορία Άγιο Ισίδωρος - Τραπάλου




Notice to foreign readers:
This article can be translated in any language by using the auto translate button at the top of the page.


Landscape for anchorites, by Eleni Ikanou on Flickr


Γεια σας, αναγνώστες,
με μια μικρή δυνατή ομάδα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γι' αυτή τη μάλλον απαιτητική διαδρομή, συναντηθήκαμε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον Χριστό Ραχών και από εκεί πήγαμε στον Άγιο Ισίδωρο από όπου ξεκίνησε η πεζοπορία μας στην παλιά πετρόκτιστη ρύμη για το Τραπάλου.

τμήμα της μηχανικής πρέσας μέσα στα ερείπια του παλιού ελαιοτριβείου στο Τραπάλου
Προκαταβολικά εδώ πρέπει να λύσουμε μια απορία:
Για ποιο λόγο οι παλιοί Ικαριώτες έκαναν μια τόσο μαστορική κατασκευή μεγάλου μήκους, με  σκαλοπάτια, γεφυράκια, ράμπες κι αντερείσματα, με προορισμό τη μακρινή κι απομονωμένη κοιλάδα του Τραπάλου;
Ο λόγος είναι ότι αυτές οι μικρές ή μεγαλύτερες κοιλάδες, όπως το Τραπάλου, που συναντά κανείς στα ανοίγματα της νότιας απότομης ακτογραμμής της Ικαρίας ήταν προσήλιες και ζεστές, άρα πολύ κατάλληλες για την καλλιέργεια της ελιάς. Παράλληλα, τα πολλά νερά που κατέβαιναν από τα βουνά και η μικρή διάρκεια του χειμώνα σε αυτές τις περιοχές δημιουργούσαν τις καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή πρώιμων κηπευτικών. Όπως σωστά το είπε κάποιος ντόπιος, αυτά τα μέρη ήταν τα "φυσικά θερμοκήπια" του νησιού.
Πραγματικά, κι εμείς, περπατώντας σε αυτό το μονοπάτι, φεύγοντας από τον Άγιο Ισίδωρο, κι αφήνοντας πίσω μας την υγρασία και το ψυχρό ορεινό κλίμα των Ραχών, όταν ξεπεράσαμε την μικρή κλειστή κοιλάδα
 "Κουμαρό" και αντικρύσαμε τη θάλασσα, μας τύφλωσε ο πρωινός δυνατός ήλιος του νότου, και έπιασε μια ζέστη που σε λίγο, όταν μεσημέριασε, κυριολεκτικά έσκιζε πέτρες!
Όσον αφορά τη διαδρομή τώρα, είναι πολύ λυπηρό ότι η εξαιρετική αυτή φαρδιά ρύμη, λόγω των κατολισθήσεων που προκαλούν κατά κύριο λόγο τα αδέσποτα κατσίκια και κατά δεύτερο λόγο (συνδυαστικά με τον προηγούμενο) τα πολλά νερά που χύνονται από τις βουνοκορφές, δεν βρίσκεται πια σε καλή κατάσταση. Ειδικά στα διάφορα σημεία όπου τα παλιά κτιστά προγεφυρώματα στα ρέματα έχουν διαλυθεί, καθυστερήσαμε αρκετά και δεν μπορέσαμε να θαυμάσουμε όση ώρα θα θέλαμε τις ασύλληπτης αγριότητας ψηλές βραχοκορφές του ορεινού όγκου της Μέλισσας που κρεμόντουσαν πάνω από τα κεφάλια μας. Ωστόσο, προλάβαμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που είπε ένα φίλος σε σχόλιό του στην προηγούμενη ανάρτηση.
Είναι, είπε, "τα Μετέωρα της Ικαρίας"!
Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι μετά τη χαράδρα του "Καλού Νερού" και τη χαρακτηριστική βουνοκορφή "Βασίλης", πλησιάζοντας τον παλιό φραγμό του Τραπάλου, η πορεία δυσκόλεψε αρκετά αφού το μονοπάτι έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη μεγάλη νεροποντή του 2010.
Παρόλα αυτά, έχοντας σαν δέλεαρ το ωραίο μπάνιο που θα κάναμε στη θάλασσα που μας περίμενε, αντέξαμε τη ζέστη και τα κατσάβραχα στο τελευταίο τμήμα της κατάβασης, και τελικά τα καταφέραμε!

Η Μαρία, ο Νίκος, ο Γιώργος, η Ελευθερία, ο Άγγελος και η φωτογράφος μας η Έλενα. Αναμνηστική ομαδική πόζα στο μονοπάτι Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου.



Συμπεράσματα:
1) Αυτή τη στιγμή η διαδρομή "Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου" είναι επαρκώς σηματοδοτημένη.
2) Πρόκειται για μια πολύ θεαματική και όχι πολύ δύσκολη πεζοπορία υπό τον όρο να μη ξεκινήσει κανείς αργά το πρωί ειδικά το καλοκαίρι.
3) Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια μέρα να κάναμε αυτή τη διαδρομή με αντίθετη φορά, δηλαδή ξεκινώντας από τη θάλασσα και βαδίζοντας προς το βουνό. Τότε, δηλ. ανεβαίνοντας, θα είχαμε μια τέλεια θέα στα Μετέωρα της Ικαρίας!

Τελειώνοντας να πούμε ότι αυτή η διαδρομή, καθώς και τα άλλα μονοπάτια της Τοπικής Κοινότητας Καρκιναγρίου, θα τα δούμε ξανά την Εβδομάδα του Πάσχα του 2024, αφού έχουμε προγραμματίσει να δουλέψουμε σε αυτά στο πλαίσιο της ετήσιας συνεργασίας μας με τον σύλλογο Friends of Ikaria 
στο μεγάλο Μονοπάτι του Αθέρα το οποίο, μετά από πολλά χιλιόμετρα διαδρομής, τερματίζεται ακριβώς σε αυτή την περιοχή.

Δείτε τώρα τις φωτογραφίες σε αυτό  το λεύκωμα. Ευχαριστούμε πολύ τη φωτογράφο μας που μας τις πρόσφερε και ευχαριστούμε ακόμα πιο πολύ τον οδηγό του αυτοκινήτου που μας περιμάζεψε από το Τραπάλου και μας γύρισε στις Ράχες. Όμως ακόμα περισσότερο ευχαριστούμε τους λίγους αποφασιστικούς που ήρθαν μαζί μας και τους ευχόμαστε:

Πάντα καλές διαδρομές!
😊


Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Τα Μετέωρα της Ικαρίας, δηλαδή οι νότιοι γκρεμοί της κορυφής Μέλισσα όπως φαίνονται από το μονοπάτι. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Το όρος Βασίλης, ένας βραχώδης λόφος πάνω από τη θάλασσα, ανάμεσα Τραπάλου και Καλού όπως φαίνεται από το μονοπάτι. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Καρκινάγρι: Καρφώνοντας πινακίδες σε ένα από τα πρώτα πεύκα που συναντάμε κοντά στο όρος Βασίλης καθώς πλησιάζουμε στο Τραπάλου. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Ομαδική πόζα αφού καρφώσαμε την πινακίδα σε ένα από τα πρώτα πεύκα που συναντάμε κοντά στο όρος Βασίλης καθώς πλησιάζουμε στο Τραπάλου Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Μία από τις πινακίδες στο μονοπάτι. Στο βάθος φαίνεται μια απόλυτα ερημοποιημένη περιοχή λόγω της υπερβόσκησης, την οποία διασχίζει ο χωματόδρομος Τραπάλου - Μαγγανίτης. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Η Έλενα, η φωτογράφος της ομάδας, ποζάρει στους βράχους δίπλα στο μονοπάτι.


Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Πότε η ζέστη και πότε ο πάγος σκίζουν τους βράχους κάτω από τους νότιους γκρεμούς της Μέλισσας Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Γενική όψη της διαδρομής προς Τραπάλου όπως φαίνεται από το μικρό μοναστήρι Άγιος Ισίδωρος. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Τα σκαλιά και οι στροφές στο πετρόκτιστο φαρδύ μονοπάτι (ρύμη) από Άγιο Ισίδωρο για Τραπάλου και η χαράδρα του ρέματος Καλού ('Καλού Νερού') Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Τα 'Μετέωρα της Ικαρίας', δηλαδή οι νότιοι γκρεμοί της κορυφής Μέλισσα όπως φαίνονται στη διαδρομή Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: ό,τι φαίνεται από την παλιά λιθόστρωτη ρύμη για Τραπάλου Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Το εκκλησάκι του μικρού μοναστηριού Άγιος Ισίδωρος από όπου ξεκίνησε η πεζοπορία. Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Διασχίζοντας την κατεστραμένη ζώνη πάνω από το Τραπάλου Πεζοπορία Άγιος Ισίδωρος - Τραπάλου: Εσωτερικό έρημου σπιτιού στην κατεστραμένη ζώνη του παλιού οικισμού.



 

Για να μη σας ζαλίζουμε, μόνο ένα πράγμα θα πούμε. Με οδηγό τις διαδρομές που χαράζουμε ανοίγουμε πολύ μέλλον σε...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023

Σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ ή στο μέηλ μας καθώς και στη σελίδα "Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας" και το γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, 2023
.
.

7 σχόλια:

Eleni είπε...

Ο τιτλος πολυ ταιριαστος! ΜΕΤΕΩΡΑ!
Τιμη μου που βαλατε τη φωτογραφια μου για εισαγωγη! Ευχαριστω!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Απεναντίας ήταν υποχρέωσή μας να τη βάλουμε!
Ήσασταν πρωτοπόρος!

Love Ikaria είπε...

Ώστε σας άρεσε αυτό που είπα στο σχόλιο μου στην ανακοίνωση του καλέσματος; Έτσι είναι όντως γιατί τα έχω δει. Κρεμαστά μετέωρα! Ευχαριστώ για την αναφορά.
😊😊 ❤️❤️❤️

Elina είπε...

Εκτός από τη περιγραφή της διαδρομής και τις φωτογραφίες μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορική αναφορά στο Τραπάλου και τα "φυσικά θερμοκήπια". Δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Ήταν μια απορία μου. Η Ικαρία έχει πλούσιο παρελθόν στο περιβάλλον της. Πολύ στεναχώρια όμως για την καταστροφή εκεί κάτω...

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

@LoveIkaria: παρακαλούμε! 😊

@Elina: Όπως το λες. ❤️

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση.
Καλοί δρόμοι, ψυχή βαθιά!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ευχαριστούμε, συνοδοιπόρε ιχνηλάτη! Χαιρετισμούς από το Αιγαίο στη λεβέντισσα Ευρυτανία! ❤️ 😊