Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Κάλεσμα για πεζοπορία από τον Άγιο Ισίδωρο στο Τραπάλου - Κυριακή 24/09/23

Θέα από το μονοπάτι από Άγιο Ισίδωρο για ΤραπάλουΤην Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας προσκαλεί μέλη και φίλους σε μια πεζοπορία 4 ωρών από τον Άγιο Ισίδωρο στο Τραπάλου.

Αυτή η διαδρομή ήταν το τελευταίο τμήμα μια μακράς επικής πεζοπορίας που κάναμε το 2013 έχοντας ως σημείο εκκίνησης το οροπέδιο Εριφή. Τότε, καθώς όλοι ήταν κουρασμένοι από την πορεία, δεν μπορέσαμε να την προσέξουμε όσο έπρεπε. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να δώσουμε σε αυτήν την εντυπωσιακή διαδρομή τη μεγάλη σημασία που της αξίζει.

Τι θα δούμε σε αυτή τη διαδρομή:
🔺 Θα δούμε ένα καλοσχεδιασμένο πετρόκτιστο μονοπάτι, φαρδύ λιθόστρωτο, που αν και πολύ ερειπωμένο πια σήμερα, εντυπωσιάζει ακόμα για τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί στις ρίζες των όρθιων γκρεμών του όρους Μέλισσα και πάνω από τα πολλά ρυάκια που πηγάζουν από τις ρωγμές των βράχων.
🔺 Θα δούμε ένα τοπίο που δεν περιμένει κανείς ότι υπάρχει στο νησί μας, ένα τοπίο που αν δεν έβλεπε κανείς τη θάλασσα πιο κάτω, θα νόμιζε ότι βρίσκεται όχι σε νησί αλλά σε κάποιες ψηλές και μακρινές βουνοκορφές της ηπειρωτικής Ελλάδας!
🔺 Θα δούμε πάνω από τα κεφάλια μας τους κάθετους γκρεμούς της Προβατοκεφάλας και της Μέλισσας από το νότιο μέρος του νησιού, που σε πολλούς προκαλούν ίλιγγο και μόνο που τους βλέπουν.
🔺 Θα δούμε τρεις κλιματικές διαφορές: α) το καθαρά ορεινό κλίμα στον Άγιο Ισίδωρο, β) το μέσο μεσογειακό πιο κάτω, καθώς αρχίζει η επίδραση της θάλασσας, και γ) το καθαρά μεσημβρινό, θαλάσσιο και ζεστό, στις λαγκαδιά πλησιάζοντας στο Τραπάλου, μπαίνοντας στη ζώνη που χαρακτηρίζεται από το πεύκο και τα φρύγανα.
🔺 Δυστυχώς, θα δούμε και τα δυσάρεστα. Καθώς το δάσος στο Τραπάλου κάηκε το 1994 και στη συνέχεια η περιοχή έπεσε θύμα της αποίμενης βόσκησης, η μεγάλη και παρατεταμένη νεροποντή του Οκτωβρίου του 2010 προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλων όγκων χώματος και βράχων που άλλαξε δραματικά το τοπίο, γεμίζοντας με πέτρες τα ρέματα, ανοίγοντας χάσματα, και βέβαια καταστρέφοντας το μονοπάτι, τουλάχιστον στο κάτω μέρος του.

   Απαιτήσεις διαδρομής:

🔺 Τα πολλά διάσπαρτα σημεία που το μονοπάτι είναι κατεστραμμένο παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες. Άρα απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και φυσικά, υπομονή.
🔺Απολύτως απαραίτητα μπαστούνια πεζοπορίας και οπωσδήποτε ορειβατικά μποτάκια.
🔺 Νερό, σνακ, κτλ.
🔺 Αντιανεμικό και ελαφρά, όχι ζεστά, ρούχα.
🔺 Δέκα ευρώ ο καθένας για τη δαπάνη των αυτοκινήτων φίλων που έχουμε κανονίσει να έρθουν να μας παραλάβουν από το Τραπάλου για να μας μεταφέρουν πίσω στον Άγιο Ισίδωρο ή τον Χριστό Ραχών.

  Πρόγραμμα:

🔺 Σημείο και ώρα συνάντησης 9:00 π.μ. στην πλατεία του Χριστού Ραχών. Από εκεί θα μετακινηθούμε με τα δικά μας αυτοκίνητα στον Άγιο Ισίδωρο όπου θα φτάσουμε στις 10:00 π.μ.
🔺 Έναρξη πεζοπορίας από Άγιο Ισίδωρο 10:30 π.μ.
🔺 Άφιξη στο Τραπάλου 2:30 μ.μ. όπου θα ξεκουραστούμε και θα κολυμπήσουμε. Δυστυχώς η ταβέρνα του χωριού θα είναι κλειστή.
🔺 Αναχώρηση από Τραπάλου 
5:00 μ.μ.
🔺 Διάρκεια πεζοπορίας 4 ώρες.
🔺 Μήκος διαδρομής 4 χλμ.
🔺 Υψομετρική διαφορά 680 μέτρα
🔺 Βαθμός δυσκολίας εύκολος αλλά με αρκετά πολύ δύσκολα σημεία μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας.
🔺 Υπεύθυνος Άγγελος Καλοκαιρινός, τηλ. 6972031006

Στη διάρκεια της πεζοπορίας θα γίνει κάποια σήμανση του μονοπατιού και μικροκαθαρισμοί, ενώ θα τοποθετηθούν και ορισμένες πινακίδες. Ελπίζουμε στην υπομονή και τη βοήθειά σας!
 


Σας περιμένουμε!
  Σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ ή στο μέηλ μας καθώς και στη σελίδα "Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας" και το γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας"
  στο facebook.

  Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023
   
   
  .

  4 σχόλια:

  Elina είπε...

  Καλή επιτυχία! Κάποτε το είχαμε πάει τρέχοντας από κάτω προς τα πάνω. Είναι αλήθεια πως έχει πολλά γκρεμίσματα αλλά δεν πειράζει. Είναι φοβερή διαδρομή. Ο Αθέρας πρέπει να μείνει ελεύθερος για πάντα, να θρέφει τις ψυχές μας!

  Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

  Ωωω! Τρέχοντας από κάτω προς τα πάνω!
  Εμείς ωστόσο δεν θα έχουμε τόσο ψηλά στάνταρντ...
  Ευχαριστούμε!

  Love Ikaria είπε...

  Περπατώντας κάτω από "τα δικά μας Μετέωρα"! 👍👍👍 😊😊😊 ❤️❤️❤️

  Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

  !!! ΣΩΣΤΟ !!!
  Ευχαριστούμε! ❤️