Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Φαράγγι Χάλαρης (Πρώτη) : οι Φωτογραφίες!

(απόσπασμα από το χάρτη "Ο Γύρος των Ραχών με τα Πόδια" ΑΚΚ © 2005)

Το σχέδιο της εκδρομής ήταν κατάβαση από τον Προφήτη Ηλία στα Διπόταμα (ή "Διπλοπόταμα") της Χάλαρης στο σημείο όπου ο ποταμός σχηματίζει πραγματικό φαράγγι βάθους 300 μέτρων, κατόπιν πορεία μέχρι το τοξωτό πετρόκτιστο γεφύρι της Λουπάστρας και από εκεί ανάβαση (από το παραδοσιακό μονοπάτι που σαν να μην έφταναν τα κατσίκια, παραλίγο να καταστραφεί ολοκληρωτικά από έναν μπουλντοζιέρη -"για να γίνει καλύτερο") και επιστροφή στις Ράχες. Γενικά ήταν μια απαιτητική πεζοπορία βαθμού δυσκολίας Α1, όμως στο τέλος, παρόλη την κούραση, όλοι είπαν πως το κομμάτι αυτό της "Άνω Χάλαρης" ήταν από τις καλύτερες μας διαδρομές!
Πριν την παρουσίαση των φωτογραφιών της εκδρομής του ΟΠΣΙ, ειδική τιμητική μνεία αξίζει στους εθελοντές της Φυσιολατρικής Κίνησης "Βριλησσός" που το καλοκαίρι του 2006 εργάστηκαν επί 2 εβδομάδες για να τακτοποιηθεί κάπως το εξαιρετικά δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί από τον Προφήτη Ηλία στα Διπόταμα. Όσοι αναμίχθηκαμε σ' αυτήν την περιπέτεια, είναι αδύνατο να ξεχάσουμε...


----
----

------------------------------------------------------------------------------

Οι φωτογραφίες της εκδρομής μας τώρα. Η πρώτη παρτίδα είναι 2 δικές μου και 6 που τράβηξαν η Τζουντ και ο Σάιμον, ένα ζευγάρι Άγγλων παλιών φίλων και ήδη επίτιμων μελών του ΟΠΣΙ (πλήρωσαν μάλιστα και συνδρομή!)

Ro at falls by Tragopodaros-Dipotama 1  by mountain ash2005-falls by Tragopodaros-Dipotama

Long Pool-Dipotama 4 by mountain ash2005-Dipotama by mountain ash2005-Dipotama 3 by mountain ash2005

Και τώρα η δεύτερη παρτίδα φωτογραφιών. Αυτές σχεδόν όλες είναι δικές μου.

Marianina in Dipotama-Rough trail-παραμονεύει-David in Dipotama
Diver in Dipotama-Young members-I am shy
Fun above Cold-Talking to the looker-ons-Cold above Fun


Hard to be a river god-Hard to be a river fairy-Getting beaten-up-Dipotama - orange by mountain ash2005
Ever Cool Dutchman-Posing at the Waterfall (2)-Cimg2265
Αν λάβω κι άλλες φωτογραφίες από τα μέλη που συμμετείχαν, θα τις προσθέσω αργότερα εδώ. Ίσως θα έπρεπε να περιγράφω τη διαδρομή, τα σκηνικά και τα περιστατικά, αλλά ... βαριέμαι. Άλλωστε οι περιγραφές μου θα ήταν αναγκαστικά υποκειμενικές. Νομίζω καλύτερα να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες μας μέσα από τις εικόνες.






13 σχόλια:

Nana είπε...

Καλά οι εθελοντές δούλεψαν. Ο ΟΠΣΙ όλο ξάπλες και μπάνια βλέπω...

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Γι' αυτό και μια φίλη που ήταν μαζί μας πρώτη φορά (αν την γνώριζες θα την συμπαθούσες πολύ) μας ονόμασε "Περικαθιστικός Σύλλογος Ικαρίας"!

Η αλήθεια είναι ότι σ' αυτή την εκδρομή είχε διαστήματα πραγματικά δύσκολης πεζοπορίας (ανάμεσα σε βράχια, πηδώντας βράχια, ανάμεσα σε κλαδιά, πηδώντας νερά) και διαστήματα ξάπλας, βουτιάς, τσιγάρου, κουβέντας -με τη δικαιολογία ότι περιμέναμε τους καθυστερημένους ή και χωρίς δικαιολογία, έτσι για να ξεκουραζόμαστε και να θαυμάζουμε το τοπίο. Πολλά μέλη άλλωστε δεν ήξεραν αυτήν την καταπληκτική περιοχή και ήθελαν να την εντυπωθούν για να ξανάρθουν σε άλλη ευκαιρία.

Ξέρεις τι είπε η Ουρανία που έχει γυρίσει τον κόσμο; Τα Διπόταμα είναι, είπε, σαν ένα μαγικό, πολύ δημοφιλές και πολυπροστατευόμενο μέρος στα Νησιά της Χαβάης. "The Seven Sacred Pools", κάπως έτσι, στο νησί Χααβουίιι ή κάπως έτσι, όπου πάνε και κάνουν τελετές και διαλογισμό. Δεν πρόλαβα ακόμα να το ψάξω στο ίντερνετ.

Ελένη είπε...

Εισαι αληθινος gentleman, κυριε γραμματεα. Σου εδωσαν δικαιωμα κι ωστοσο στεκεσαι σωστα και δεν το εκμεταλευεσαι. Μπραβο! Επειδη εισαι λιγο χαζουλης, σου λεω οτι αναφερομαι στις φωτογραφιες. Τις μακραν καλυτερες δεν τις αναρτησες στο blog, ουτε καν σε thumbnails που δεν θα ανοιγαν μεγαλυτερες. Ethics...

Ενδιαφερον το σχολιο της Ουρανιας. Η περιοχη Seven Sacred Pools στο Maui ειναι διασημη!

http://www.hawaiiweb.com/maui/html/sites/seven_sacred_pools.html

Πειραζει που μου θυμιζει τη Σαμοθρακη; Πειραζει που στο Αιγαιο το φως ειναι καλυτερο; Πειραζει που στην Ικαρια ειναι πιο ελευθερα και ησυχα;
Παντως ειναι πολυ κολακευτικο το σχολιο της. Θυμασαι το 2004; Τις πρωτες φωτογραφιες απο τα Διποταμα, ποιος τις τραβηξε;

filakia apo to Velgio
i katastasi einai "so/so"

Eleni

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Είμαι χαζούλης! Απλώς πήγα σε καλό σχολείο όπου τη χαζομάρα μου την έκαναν να μοιάζει gentleman-ιλίκι.
Ευχατιστώ για το λινκ στο Μαουί. Εντάξει τα Διπόταμα της Χάλαρης είναι πολύ πιο ωραία.
Με τη διαφορά ότι στα Seven Sacred Pools της Χαβάης αποκλείεται να κάνουν δρόμους, καντίνες, σκουπίδια, βίλες. Ενώ στα Διπόταμα της Χάλαρης της Ικαρίας δεν αποκλείεται. Με κάποιο σκεπτικό τύπου "Μα να μην μπορεί να πάει ένας ανάπηρος;" ή "Άμα γίνει ατύχημα;" ή "Κι εγώ που είμαι βιαστικός και δεν γουστάρω να περπατάω;". Ή το χειρότερο, έτσι απλά γιατί βρέθηκε ένας καινούργιος προορισμός για να δουλέψουν τα μηχανήματα γενικώς.

Theodota Nantsou είπε...

Άντε ρε καριώτες, με κάνατε και ζήλεψα τρελά! τέλειες οι φωτό, τελειότερες οι ξάπλες. Αχ, ρίξτε κανά περπάτημα και για μας.
Φιλιά από αθήνα.

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αγαπητή Θεοδότα. Συνέρχομαι γρήγορα από την έκπληξη που πήρα όταν είδα το σχόλιό σου και ήδη ετοιμάζω εισήγηση προς το Δ.Σ. για να σε γράψουμε κι εσένα ως επίτιμο μέλος!


-----------------------

Να μην ξεχάσω όμως και το λόγο που άνοιξα το μπλογκ. Ήθελα να προσθέσω στα παραπάνω ότι τα σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η όμορφη αυτή περιοχή δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου. Με αφορμή την ατάκα της Ουρανίας ότι τα Διπόταμα μοιάζουν με τις Seven Sacred Pools στο Maoui της Χαβάης, πιάσαμε και τα συζητήσαμε με τα άλλα μέλη σε εκείνες τις ελεύθερες κουβέντες που είναι αδύνατο να γίνουν σε κλειστό χώρο, αλλά μόνο "επί του πεδίου" απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την όμορφη εμπειρία. Τα περί σκουπιδιών, βιλών, καντινών και δρόμων ειπώθηκαν καθώς φεύγαμε σιγά-σιγά και κοιτάζοντας την ομορφιά που διασχίζαμε και την ομορφιά που αφήναμε πίσω μας. Κι έβγαινε έτσι φυσιολογικά η ανησυχία και το παράπονο: "Μα λες να χαλάσει;", "Από τι μπορεί να χαλάσει;", "Αχ μακάρι να είναι πάντα έτσι."

Ελένη είπε...

Συγνωμη, αυτη ηταν η Θεοδοτα απο το WWF Hellas? Μαλιστα!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Αγγελε,

Πολλά συγχαρητήρια για το blog σου!

Είμαι η Μαρία και μαζί με το φίλο μου ερχομαστε για πρωτη φορά στην Ικαρία 26 με 31 Ιουλίου 2009 (για διακοπες οπως καταλαβαίνεις). Επειδή όμως το ανήσυχο ορειβατικό πνεύμα μας ποτέ δεν κοιμάται, μας έσπρωξε στο σερφάρισμα αντίστοιχων τοποθεσιών στο ινετρνετ. Το αποτέλεσμα ήταν να "κολλήσουμε" στο blog σου και να αρχίσουμε την "ανασκαφή".
Έχουμε πολλές απορίες αλλά για αρχή θα μας διευκόλυνε πολύ να μας πεις: αν μπορεί κάποιο μη μέλος να ακολουθήσει μια εκδρομή, και αν εχετε προηγραμματισμένη τη 2η κατάβαση της Χαλαρης? Τελικά το μονοπάτι από το φράγμα μέχριτο ΝΑΣ (περίπου) μπορεί να το κάνει κανείς χωρίς ομάδα, ή αν διοργανώνονται καταβάσεις εκείνη την περίοδο που ερχόμαστε κι από άλλους συλλόγους..οτιδήποτε δηλαδή θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε...όχι αν αξίζει τον κόπο (αυτό είναι ηλίου φαεινότερον) αλλά το πως θα το απολαύσουμε κι εμεις...

Με ορειβατικους χαιρετισμούς,
Μαρία

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Γεια σου Μαρία! Χάρηκα για την επίσκεψη. Φυσικά και μπορούν και μη-μέλη να μας ακολουθήσουν! Δεν ήμαστε αντάρτες και κλεφταρματωλοί (χαχα!..) Όμως όπως βλέπω όλοι έχουν δουλειές τώρα λόγω της επικείμενη τουριστικής σεζόν και μάλλον δεν θα κάνουμε άλλη οργανωμένη εκδρομή μέχρι να φθινοπωριάσει. Έτσι συμβαίνει και με άλλους συλλόγους των νησιών, π.χ. στη Σάμο και στη Σαμοθράκη, το καλοκαίρι "δεν προκάμουν".

Ωστόσο, ήσαστε πολύ ευπρόσδεκτοι να έρθετε και θα σας βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε, συμβουλές, προτεινόμενες διαδρομές, ακόμα και να σας πάμε ή να σας πάρουμε από κάπου με αυτοκίνητο.

Το τηλέφωνό μου είναι γραμμένο πάνω στο χάρτη "Ο Γύρος των Ραχών με τα Πόδια" απόσπασμα του οποίου βλέπετε στην παρούσα καταχώρηση περί Άνω Χάλαρης. Πωλείται στα τοπικά καταστήματα, χρηματοδοτεί τα μονοπάτια και είναι το βασικό εφόδιο για κάθε πεζοπόρο της Δυτικής Ικαρίας -τουλάχιστον προς το παρόν.

Ειδικά πάντως για τη Χάλαρη, δεν είναι δύσκολο φαράγγι είτε πάει κανείς από το μονοπάτι είτε μέσα από την κοίτη, υπό τον όρο ότι θα έχει στη διάθεσή του αρκετό χρόνο.

Αυτά λοιπόν. Μέχρι να τα πούμε από κοντά πηγαίνετε να κοιτάξετε διάφορες φωτογραφίες. Ο ποταμός είναι συνεχούς ροής και τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου έχει αρκετό νερό.

Ανώνυμος είπε...

Ακούγεται super, Άγγελε! Σ'ευχαριστούμε!

Μόνο που φυσικά θα σε πάρουμε αρκετά νωρίτερα (νομίζω ότι κατάφερα να αποκωδικοποιήσω το τηλέφωνο εν μέσω παράσπονδων pixel..!)για συμβουλές και tip ώστε να έρθουμε προετοιμασμένοι!

Αναμείνατε, λοιπόν, στο ακουστικό σας!

:)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Άγγελε!

Και φυσικά ήρθαμε στο νησί και διαχίσαμε και το φαράγγι! Υπέροχη εμπειρία (Σε πήραμε τηλέφωνο αλλά λόγω μετακόμισης μάλλον δε σε πετύχαμε...). Πάντως όλα πήγαν καλά, το φαράγγι ήταν πάρα πολύ καλά σηματοδοτημένο, το ξεκινήσαμε από το φράγμα του Xάλαρη μέχρι και το Να. Παντως σε μια καιρια στιγμη το χάσαμε (δηλαδή ακολουθησαμε τα κοκκινα σημαδια αλλα τραβήξαμε πάνω κατά την Προεσπέρα και μέχρι και που φτάσαμε σχεδόν κορυφη (μέχρι εκείνη την πορτα οταν ανεβεις ψηλα τερμα) δεν ειχαμε καταλαβει το λαθος (μας πηρε συνολικα μια ωρα να ανεβουμε και να κατεβουμε και το απολαυσαμε και αυτο!). Πιστευω ότι εκει στην πινακιδα (δηλαδη τη ζωγραφια στην πετρα) με τα τρια βελη ειναι "επιπονο" (αν όχι "τραγικο") σχεδον που το τριτο βελος δεν γραφει "προεσπερα" κι ετσι εμεις που ημασταν ασχετοι το πηραμε ως εξης: το ενα βελος "Ανω Χαλαρη", οκ απο κει ερχομασταν το ξεραμε. Το αλλος βελος "Να" και το τριτο (παλι υποθεσαμε "Να" γιατι δεν ελεγε κατι). Οποτε ανεβηκαμε και κατεβηκαμε το βουνο μεχρι που συνειδητοποιησαμε το λαθος!

Κατα τα αλλα μας φανηκε πολυ καλη η σηματοδοτηση και απολαυσαμε την εμπειρια!

Να ειστε ολοι καλα και να συνεχιζετε τις αναβασεις.

"Οι δρόμοι τρέχουν χιαστί" λένε. Θα συμπληρωνα πως το ίδιο και τα ορειβατικα μονοπάτια...!

Keep Posting.
Μαρια

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Γεια σου Μαρία!
Στο σημείο που λες έχει γίνει μια τρομερή κατολίσθηση. Λόγω της διάβρωσης του εδάφους το ρέμα έχει κατεβάσει βράχια που διέλυσαν την κανονική πινακίδα. Μόνο ένα βέλος σώθηκε (το βρήκα κάτω από τα μπάζα) και το βάλαμε στη θέση του. Μετά "πλάκωσε" το καλοκαίρι και που καιρός για να ξαναγίνει η πινακίδα. Άσε που υποψιάζομαι ότι οι κατολισθήσεις θα συνεχιστούν γιατί εκεί κυκλοφορούν πολλά κατσίκια.
Χαίρομαι που σας άρεσε η κατάβαση. Βγάλατε φωτογραφίες;
Ναι οι δρόμοι είναι χιαστί και οι παράλληλοι κάπου στο άπειρο τέμνονται.

Eleni είπε...

Συγνωμη, η "MariaMas" ειναι η "mspirideli" στο Φλικρ;
http://www.flickr.com/photos/mspirideli/sets/72157622284720749/?page=2

---???

Πολυ ωραιες φωτογραφιες :-)