Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τι κάναμε από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάρτη

υ.

.
.
.
 .
 Γεια σας αναγνώστες,
 
έχουμε σελίδα στο φέησμπουκ και στο Google+, αλλά δεν παραμελούμε το μπλογκ μας που είναι η πιο επίσημη πηγή ενημέρωσης και επιπλέον παίζει ρόλο αρχείου των δράσεων του Συλλόγου. Παρακάτω λοιπόν γράφουμε τι κάναμε από τότε που στερεώσαμε εκείνο το περίφημο σχοινί ασφαλείας στο Φαράγγι της Χάλαρης τον Οκτώβρη του 2016 μέχρι σήμερα 10 Μαρτίου του 2017.
 
  Το πρώτο που κάναμε ήταν ότι αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε το μεγάλο πρότζεκτ "Μονοπάτι των Δύο Φαραγγιών" που ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Το δεύτερο ήταν ότι υποδεχτήκαμε με χαρά την Υπουργική Απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των μονοπατιών της υπαίθρου. Η απόφαση αυτή ορίζει τη δημιουργία συμβουλευτικών επιτροπών ανά Νομό και την εκπροσώπηση σ' αυτές των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο. Έτσι, μετά από πρόσκληση της Δασικής Υπηρεσίας Σάμου, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην τοπική επιτροπή ΣΕΠΟΔ η οποία θα συνεδριάζει τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα όταν προκύπτει ανάγκη υπό την προεδρία του Δασάρχη Σάμου.
 
Το τρίτο ήταν ότι σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ζητήσαμε από τον Δήμο Ικαρίας την άδεια να επισκευάσουμε και να επεκτείνουμε με δικά μας μέσα και εθελοντική εργασία το μικρό, παλιό Ορειβατικό Καταφύγιο "Άγιος Παντελεήμων", πιο γνωστό σαν "Σπιτάκι της Μαμής" στο οροπέδιο "Αμμούδια" στην περιοχή Ραχών, το οποίο σήμερα κοντεύει να ερειπωθεί. Καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών του όρους Αθέρας, πιστεύουμε ότι η ανακαίνιση και η ένταξή του στον χάρτη των Ορειβατικών Καταφυγίων της Ελλάδας θα δώσει μεγάλη ώθηση στον ορεινό τουρισμό της Ικαρίας

Το τέταρτο που κάναμε ήταν πολύ σημαντικό. Σαν αποτέλεσμα πολλών χρόνων επιμονής σχετικά με την αξία του Δάσους του Ράντη, επιτέλους η Google maps αποδέχτηκε το πάγιο αίτημά μας να οριστεί η θέση του μοναδικού αυτού δάσους στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και μάλιστα με τον προσδιορισμό "Εθνικός Δρυμός"! Σε αυτή την εξέλιξη βοήθησαν επίσης πολλοί φίλοι και φίλες φωτογράφοι και μπλόγκερς που ανέβαζαν επί χρόνια ποιοτικό και πρωτότυπο υλικό στο διαδίκτυο σχετικά με το δάσος και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά! Με τη βοήθειά τους, ελπίζουμε ότι σύντομα θα μας επιτραπεί να ορίσουμε στον χάρτη και τη θέση του Φαραγγιού της Χάλαρης ως "περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους", όπως πραγματικά του αξίζει.

Το πέμπτο ήταν μια παλιά πρωτοβουλία που ολοκληρώθηκε επιτέλους. Όταν τον Απρίλη του 2013 χαράξαμε και περπατήσαμε τη διαδρομή Καραβόσταμο - Αρέθουσα, τελικό στόχο είχαμε η διαδρομή αυτή να προεκταθεί προς τον Αθέρα, να περάσει την κορυφογραμμή και να καταλήξει στη νότια πλευρά, στο χωριό Χρυσόστομο. Αυτό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και έτσι αυτή τη στιγμή με χαρά σας παρουσιάζουμε έναν πλήρη ψηφιακό χάρτη της νέας διαδρομής, στον οποίο, εκτός από τα στίγματα (μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή .kml), έχουν προστεθεί δεκάδες πολύ κατατοπιστικές φωτογραφίες. Μπορείτε να τις δείτε όλες μαζί σε αυτό το λινκ και στο τέλος να διαβάσετε και την περιγραφή της διαδρομής.

  Το έκτο βρίσκεται σε εξέλιξη κι ακόμα δεν θα πούμε τίποτα ακόμα γι' αυτό. Θα το φυλάξουμε για έκπληξη. Πάντως, για να ξέρετε, είναι που ετοιμάζουμε μια δύσκολη μεν, συναρπαστική δε, ομαδική πεζοπορία για τις μέρες του Πάσχα.



Ευχαριστούμε




    Σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ καθώς και στο γκρουπ
     "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

    Παρασκευή 10 Μαρτίου, 2017
    .
    .

    2 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    Μπράβο και για τα πέντε! Και για το έκτο ακό,α και σαν σχέδιο. Γιατί κατάλαβα ποιο είναι!
    Μακάρι και για το Φαράγγι της Χάλαρης να οριστεί "περιοχή φυσικού κάλλους". Νομίζω όμως ότι π αλγόριθμος θα δεχτεί τέτοιο πράγμα μόνο αφού μπει στο χάρτη η διαδρομή των δύο φαραγγιών.
    Τότε θα πρέπει κι εγώ να τα μπλογκάρω όλα αυτά, ε; Ωχ! Ζήτω! (ήθελα να πω)
    😆

    Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

    Έγινε αίτηση για το Φαράγγι της Χάλαρης και είμαστε σε αναμονή απάντησης. Για να δούμε... Αν δουλέψει έτσι, θα είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος καταχώρησης ξεχωριστών περιοχών της Ικαρίας.