Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: Πεζοπορία και φύτευση βελανιδιών στο οροπέδιο ΑμμούδιαLink to the event on facebook


Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.
Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας με συνέπεια την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση των ανθρώπινων κοινωνιών, που γειτνιάζουν ή ζουν σε ορεινές περιοχές.
Η Ικαρία είναι ένα ενιαίο νησιωτικό βουνό για την κακή κατάσταση του οποίου όμως μάλλον δεν μπορούμε να γιορτάζουμε.
Για αυτό σας καλούμε σε μία πεζοπορική εκδρομή ευαισθητοποίησης και δράσης φύτευσης βελανιδιών σε περιφραγμένες περιοχές στο οροπέδιο Αμμούδια πάνω από τις Ράχες.
Εκεί, τους τελευταίους μήνες, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης στο «Σπιτάκι της Μαμής», το μοναδικό καταφύγιο ανάγκης που σώζεται στην κορυφογραμμή του Αθέρα, σε σημείο που ακόμα και σήμερα είναι σημαντικός ορειβατικός κόμβος για τις διαδρομές σε όλη την ορεινή Ικαρία.
Συνεχίζοντας λοιπόν το πρόγραμμά μας για την περίοδο 2018-2019 προσκαλούμε όσα μέλη και φίλους το επιθυμούν να συμμετέχουν την

 Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

σε μια κυκλική πεζοπορία

Από τις Ράχες στα Αμμούδια

Καστανιές - Σπιτάκι της Μαμής - Καστανιές

Περιγραφή διαδρομής:

Η διαδρομή που θα περπατήσουμε ξεκινά από το χωριό Καστανιές ανηφορίζοντας μέσα από πυκνό ανάμεικτο μεσογειακό δάσος, φτάνοντας ως το οροπέδιο «Αμμούδια» με τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Εκεί θα κάνουμε στάση στο υπό ανακαίνιση «Σπιτάκι της Μαμής» και μετά θα κατηφορίσουμε από δασικό χωματόδρομο προς τις Βαθές, όπου θα συναντήσουμε τη πεζοπορική διαδρομή του Γύρου των Ραχών για να καταλήξουμε πίσω στις Καστανιές στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορικής μας εκδρομής όπου θα έχουμε σταθμεύσει το πρωί.
.
Hiking sign of 2006 in Raches The jungle before the desert Typical hiking terrain in Raches, Ikaria On the trail to Selini - the landscape and the view 2  
.
Τα τοπία κατά μήκος της διαδρομής είναι άγρια, βραχώδη και δασωμένα κατά διαστήματα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρόλη την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής από την εκτεταμένη υπερβόσκηση.
Όλη η διαδρομή βρίσκεται εντός της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas - SPA) για την Ορνιθοπανίδα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη δυτική Ικαρία ως σημαντικό βιότοπο για τα άγρια πτηνά.
.
OASIFICATION 🌳 🌳 🌳 Team on Ammoudia mountain plateau Oasification 🌳 🌳 🌳 Planting roses in the desert 01  
.

Η εκδρομή μας είναι αφιερωμένη στα βουνά της Ικαρίας που εκτός των άλλων κινδύνων (όπως το επαπειλούμενο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο κατά μήκος της κορυφογραμμής), αποδασώνονται και ερημοποιούνται με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης από αναρίθμητα αποίμενα αιγοπρόβατα.
Αντιδρώντας συμβολικά -και όχι μόνο- σε αυτή την αρνητική κατάσταση, γνωρίζοντας παράλληλα ότι ο Αθέρας άλλοτε ήταν κατάφυτος από δάση βελανιδιάς, θα φροντίσουμε να έχουμε μαζί μαζί μας πολλά βελανίδια τα οποία θα φυτέψουμε κυρίως στην περιφραγμένη έκταση γύρω από το Σπιτάκι της Μαμής, όπου θα γίνει η κύρια στάση για ξεκούραση.
Μ' αυτόν τον τρόπο θέλουμε να χαιρετίσουμε, προσφέροντας κι εμείς λίγους δικούς μας σπόρους, τη θαυμαστή αυτοδύναμη αναγέννηση της βλάστησης που εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει και ήδη προχωρά με γρήγορους ρυθμούς σ' αυτήν την άλλοτε ερημοποιημένη και κατά τα φαινόμενα ολοκληρωτικά κατεστραμμένη περιοχή.

   Στοιχεία διαδρομής        

  ➤ Μήκος διαδρομής περί τα 7 χμ
  Ώρες πεζοπορίας γύρω στις 3
  ➤ Έδαφος πετρώδες με ήπιες και απότομες κλίσεις, λιθόστρωτα τμήματα με σκαλιά, δύσβατα σε σημεία λόγω καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα ή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, χωμάτινα τμήματα (χωματόδρομοι).
  Βατότητα, αρκετά καλή συνολικά.
  ➤ Υψομετρική διαφορά γύρω στα 600 μέτρα, εκ των οποίων 300 μέτρα ανάβαση και 300 κατάβαση με ήπιες κλίσεις.
  ➤ Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε θα επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο από το οποίο θα ξεκινήσουμε.

     Απαιτήσεις             
   ➤ Αδιάβροχα ζεστά ρούχα, αδιάβροχα ορειβατικά μποτάκια με αντιολισθητική σόλα.
   Παγούρι νερού 1λτ (υπάρχει νερό στη διαδρομή για ανεφοδιασμό) και κολατσιό για το μεσημεριανό διάλειμμα
   ➤ Μπόλικα βελανίδια.
   ➤ Καλή διάθεση

        Υπεύθυνος εκδρομής      
   ➤ Λευτέρης Τρικιριώτης, πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 6974042417, 2275032462
   Για τη συμμετοχή στην εκδρομή απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι και το Σάββατο 22/12 στις 18:00. Επίσης όποια/όποιος επιθυμεί να περπατήσει τμήμα της διαδρομής μπορεί να μας συναντήσει ή να μας αποχαιρετήσει στα Αμμούδια όπου το μονοπάτι διασταυρώνεται με αυτοκινητόδρομο, φροντίζοντας ατομικά για τη μετακίνηση του.
                 Συνάντηση:                    
   ➤ Γήπεδο καλαθοσφαίρισης Χριστού Ραχών απέναντι από την αίθουσα του χωριού στο δρόμο προς τις Καστανιές, ώρα 9:15 π.μ. Αναχώρηση στις 9:30 π.μ.
   .


   Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
   στην επίσημη σελίδα μας στο Google+ καθώς και στο γκρουπ
   "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

   Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, 2018
   .
   .

   2 σχόλια:

   Nana είπε...

   Καλή ιδέα! Άλλο επίπεδο! Καλή επιτυχία! Μπορεί να με δείτε!

   Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

   Θα βγεις για τρέξιμο; Ωραία!