Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Κάλεσμα για φροντίδα του Μονοπατιού του Μύρσωνα


Sign in the Trail of Myrsonas, Ikaria, by Karl Hauser on Flickr


«Ο Μύρσωνας είναι ένας διάσημος ποταμός της Ικαρίας που περνάει μέσα από μικρά, άγρια φαράγγια και δασωμένες πλαγιές, καταλήγοντας σε έναν ειδυλλιακό υγρότοπο στις εκβολές του. Ο ρύακας Μύρσωνας είναι ένας από τους πολλούς μικρούς ποταμούς που γεννιούνται στα βουνά της Ικαρίας, τέμνουν κάθετα το νησί και εκβάλλουν στο Ικάριο πέλαγος. Οι πηγές του...»
 .
Διαβάστε περισσότερα πράγματα για
τον Μύρσωνα στο
NATURA GRAECA
.
Για αυτό, σας καλούμε σε μία πεζοπορική εκδρομή εργασίας καθαρισμού, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του ιδιαίτερου μονοπατιού της βόρειας Ικαρίας, που αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας του νησιού μας, το

 Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

στο

Μονοπάτι του Μύρσωνα

Μαντριά - Γιαλισκάρι
Σημειώστε ότι είχαμε ξαναδουλέψει σ' αυτό το σπουδαίο μονοπάτι το 2015. Όμως, επειδή ήταν Νοέμβριος και η μέρα είχε μικρή διάρκεια, δεν καταφέραμε τότε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά [βλ.φωτογραφίες].
Αυτή τη φορά το τμήμα του μονοπατιού του Μύρσωνα που θα περπατήσουμε ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Μανδριά κατηφορίζοντας μέσα από πυκνό ανάμεικτο μεσογειακό δάσος, φτάνοντας ως την παραλία Μεσακτή όπου εκβάλλει ο ποταμός Μύρσωνας δημιουργώντας ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό υγροβιότοπο.
Η χαράδρα του Μύρσωνα, σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, έχει εντυπωσιακή βιοποικιλότητα καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση είναι περιορισμένης κλίμακας με πολλούς κρυμμένους καταρράκτες και δυσπρόσιτες βάθρες.
.

Θέα στη χαράδρα του ποταμού Μύρσωνα από το μονοπάτι μια συννεφιασμένη μέρα του Μάρτη 2019

.
Αυτή την περίοδο ο ποταμός είναι εντυπωσιακός με μεγάλο όγκο νερού και πλούσια βλάστηση όπως σπάνιες άγριες ορχιδέες. Όλη η διαδρομή βρίσκεται εντός της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas - SPA) για την ορνιθοπανίδα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη δυτική Ικαρία ως σημαντικό βιότοπο για τα άγρια πτηνά...
.
[Διαβάστε περισσότερα στην ανακοίνωση
του σχετικού
event στο facebook].

Οι εργασίες που θα κάνουμε αφορούν τον καθαρισμό, συντήρηρη, σηματοδότηση και τοποθέτησης πινακίδων στο τμήμα του μονοπατιού από τον εντυπωσιακό λούρο του Γιόφυρα που σχημαίζει τη μοναδική μονολιθική γέφυρα του νησιού, μέχρι την παραλία της Μεσακτής . Θα προπορεύεται θαμνοκοπτικό εργαλείο για καθαρισμό χαμηλής βλάστησης και θα ακολουθεί ομάδα εργασίας καθαρισμού για τη ψηλή βλάστηση. Στο διάβα μας κλαδεύουμε την αυξημένη βλάστηση που κλείνει το μονοπάτι, μαζεύουμε σκουπίδια και που και που μαζεύουμε και κανένα πετραδάκι… ενώ με τα πατήματα μας βοηθάμε να μείνει το πεζοπορικό μονοπάτι ανοιχτό!
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής μας εκδρομής θα πραγματοποιήσουμε διάφορες στάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών καθαρισμού και συντήρησης.
Η εκδρομή μας είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη χαράδρα του Μύρσωνα και τον ποταμό της που σε αλληλεπίδραση με τη θάλασσα έχουν σχηματίσει και την πανέμορφη παραλία της Μεσακτής.

   Στοιχεία διαδρομής                     

  ➤ Μήκος διαδρομής γύρω στα 6 χμ
  Ώρες πεζοπορίας γύρω στις 2. Μαζί με τη δουλειά, η εκδρομή προβλέπεται να διαρκέσει γύρω στις 5-6 ώρες.
  ➤ Βαθμός δυσκολίας μέτριος
  .
  ➤ Έδαφος πετρώδες και χωμάτινο με ήπιες και λιγοστές απότομες κλίσεις, λιθόστρωτα τμήματα, δύσβατα σε σημεία λόγω καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις ή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, χωμάτινα τμήματα, μικρές σάρες,λάσπες και χωματόδρομο. Συνολικά, σχετικά καλή βατότητα.
  ➤ Υψομετρική διαφορά γύρω στα 300 μέτρα, εκ των οποίων όλα είναι κατάβαση και καταλήγουμε στην παραλία της Μεσακτής.

     Απαιτήσεις                            
   ➤ Εργαλεία χειρός (κλαδευτήρια, ψαλίδια, κόφτες, χειροπρίονα κοντής λάμας, προστατευτικά γάντια), κατάλληλος ρουχισμός, pαγούρι νερού 1.5λτ (υπάρχει νερό στη διαδρομή για ανεφοδιασμό), ορειβατικό μποτάκι με αντιολισθητική σόλα, ελαφριά ρούχα, κολατσιό για το διάλειμμα και όρεξη για συλλογική εργασία.

     Υπεύθυνος εκδρομής                     
   ➤ Λευτέρης Τρικιριώτης, πληροφορίες,
      δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 6974042417.
   Για τη συμμετοχή στην εκδρομή απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο παραπάνω τηλέφωνο μέχρι την Παρασκευή 22/03 στις 18:00 το απόγευμα για να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την εκδρομή εργασίας.
      ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ                              
   ➤ Γεφυράκι Μύρσωνα ποταμού επί του επαρχιακού δρόμου Άγιος Πολύκαρπος - Μανδριά το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 9:00 και αναχώρηση στις 9:15 π.μ.
    


   Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
   στην επίσημη σελίδα μας στο Google+ καθώς και στο γκρουπ
   "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

   Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2019
   .
   .

   Δεν υπάρχουν σχόλια: