Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Πρόγραμμα της φετινής Εθελοντικής Εργασίας στο Μονοπάτι του Αθέρα: 10-14 Απριλίου 2023

 . .
 .
Full map of the 50 km long Trail of Atheras ridge in Ikaria island, Greece. OPS Ikarias 2022 © All rights reserved

  Γεια σας, φίλοι
Όπως κάθε χρόνο, το φετινό Πάσχα θα συνεχίσουμε τη δουλειά στο «Μονοπάτι του Αθέρα» σε συνεργασία με το Σύλλογο «Friends of Ikaria» που βοηθούν στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος, προσκαλούν εθελοντές και συμμετέχουν και οι ίδιοι στη δουλειά.
Όσοι δεν γνωρίζετε αυτή τη δράση μας, δείτε εδώ την αναγγελία του περσινού προγράμματος, και εδώ τον απολογισμό της δουλειάς που έγινε.
Εφέτος λοιπόν θα ανεβούμε πάλι στην αγαπημένη μας κορυφογραμμή του Αθέρα και θα δουλέψουμε στο μακρύ μονοπάτι που τη διασχίζει από άκρη σε άκρη γιατί είναι ένα έργο που εμπνέει. Ολόκληρη αυτή η διαδρομή, όπως την περίγραψε μια φίλη με δυο λέξεις...

Δεν είναι πεζοπορία!
Είναι εμπειρία!

 

 

Δείτε  παρακάτω τον χάρτη του συνόλου της διαδρομής με πολλές φωτογραφίες, πληροφοριακά στοιχεία και μια σύντομη γενική περιγραφή στα Αγγλικά, ώστε να έχετε μία ιδέα για το τμήμα της διαδρομής που θα δουλέψουμε εφέτος. Το τμήμα αυτό αρχίζει στη θέση «Παπουτσοκρύφτης» πάνω από το οροπέδιο «Αρνοπέζα» και τελειώνει στις παρυφές του ορεινού όγκου «Μέλισσα» στη νοτιοδυτική Ικαρία. Στη συνέχεια διαβάστε το πρόγραμμα της δράσης.
 .
Μονοπάτι του Αθέρα


 .
.
Εθελοντική Εργασία
στο Μονοπάτι του Αθέρα

  10-14 Απριλίου 2023

🔶 Πρόγραμμα 🔶

1η Ημέρα
Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ στις 08:30 π.μ. Από εκεί θα μεταβούμε με δικά μας αυτοκίνητα στο οροπέδιο «Αρνοπέζα» πάνω από το χωριό Φραντάτο, εκεί δηλαδή που σταματήσαμε το περσινό Πάσχα και θα μπούμε στη συνέχεια της πεζοπορικής διαδρομής προς τα δυτικά, μεταφέροντας υλικά (χρώματα, πάσσαλοι, πινακίδες) για να βελτιώσουμε την ελλιπή σηματοδότησή της, φτάνοντας μέχρι το ύψος του ιδιωτικού καταφυγίου «Άτσαχας» στο κέντρο περίπου του οροπεδίου «Ζηζόκαμπος». Εκεί θα σταματήσουμε και θα επιστρέψουμε στα Αρνοπέζα από το ίδιο μονοπάτι.
Μήκος διαδρομής: 1,8 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος: πετρώδες και ανώμαλο, χωρίς όμως σημαντικές ανηφοριές.
Επιστροφή στον Άγιο Πολύκαρπο γύρω στις 03:30 μ.μ.


2η Ημέρα
Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ στις 08:30 π.μ. Από εκεί θα μεταβούμε με δικά μας αυτοκίνητα στο ορεινό καταφύγιο «Σπιτάκι της Μαμής» που βρίσκεται στο οροπέδιο «Αμμούδια». Από αυτό το σημείο, θα πεζοπορήσουμε με ανατολική κατεύθυνση μεταφέροντας υλικά (χρώματα, πινακίδες) για θα σηματοδοτήσουμε τη διαδρομή μέχρι τον Ζηζόκαμπο, δηλαδή το σημείο όπου σταματήσαμε την προηγούμενη ημέρα. Η επιστροφή στα Αμμούδια θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.
Μήκος διαδρομής: 2 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος αρκετά ομαλό, χωρίς ανηφοριές.
Επιστροφή στον Άγιο Πολύκαρπο γύρω στις 03:30 μ.μ.

3η Ημέρα
Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ στις 08:30 π.μ. Όπως και την προηγούμενη μέρα, θα μεταβούμε με δικά μας αυτοκίνητα μέχρι το «Σπιτάκι της Μαμής», από όπου θα κινηθούμε δυτικά με κατεύθυνση το οροπέδιο «Εριφή» που βρίσκεται πάνω από τους οικισμούς των Ραχών. Όπως κάθε μέρα, θα μεταφέρουμε πασσάλους, πινακίδες και χρώματα, για να ασφαλίσουμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον τμήμα της διαδρομής που διασχίζει ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο, μοναδικό στα νησιά του Αιγαίου. Θα σταματήσουμε τη δουλειά στο σημείο της διασταύρωσης του μονοπατιού της κορυφογραμμής με το μονοπάτι για το «Σελίνι» και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο Σπιτάκι της Μαμής από το ίδιο μονοπάτι.
Μήκος διαδρομής: 3 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος αρκετά ομαλό, σχεδόν πεδινό.
Επιστροφή στον Άγιο Πολύκαρπο γύρω στις 03:30.

 
4η Ημέρα
Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ στις 08:30 π.μ. Από εκεί θα μεταβούμε με δικά μας αυτοκίνητα στο οροπέδιο Εριφή, εκεί σταματήσαμε τη δουλειά την προηγούμενη μέρα, όπου θα συνεχίσουμε διασχίζοντας αυτή τη φορά το δυτικό τμήμα του οροπεδίου της Εριφής με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο των κορυφών «Προβατοκεφάλα» και «Μέλισσα». Σε κάποιο σημείο, πλησιάζοντας τις κορυφές, θα σταματήσουμε τη δουλειά και θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης από το ίδιο μονοπάτι.
Μήκος διαδρομής: 2 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος πετρώδες, αλλά ομαλό, με μικρές κλίσεις.
Επιστροφή στον Άγιο Πολύκαρπο γύρω στις 04:00.
Δυνατότητα στάσης για γεύμα στον Χριστό Ραχών.

5η Ημέρα
Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου
Συνάντηση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ στις 08:30 π.μ. Από εκεί θα μεταβούμε με δικά μας αυτοκίνητα στο μικρό μοναστήρι «Άγιος Ισίδωρος» στα βουνά της νοτιοδυτικής Ικαρίας, από όπου θα ανηφορίσουμε, σηματοδοτώντας τη διαδρομή, με κατεύθυνση προς τις κορυφές Προβατοκεφάλα και Μέλισσα με σκοπό να φτάσουμε στο σημείο που σταματήσαμε τη δουλειά την προηγούμενη μέρα. Μετά το τέλος της δουλειάς θα επιστρέψουμε στον Άγιο Ισίδωρο από το ίδιο μονοπάτι.
Μήκος διαδρομής: 2 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος αρκετά ανώμαλο και ανηφορικό.
Επιστροφή στον Άγιο Πολύκαρπο γύρω στις 04:00.
Δυνατότητα στάσης για γεύμα στον Χριστό Ραχών.
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ!
🔶 Καθώς το φετινό πρόγραμμα αφορά πολύωρη οδήγηση σε δύσκολους ορεινούς χωματόδρομους, έχουμε εξασφαλίσει δύο ευρύχωρα και δυνατά αυτοκίνητα, κατάλληλα για τη μεταφορά της ομάδας από και προς τους τόπους δουλειάς. Ωστόσο οι θέσεις σε αυτά είναι περιορισμένες, αφού αυτές έχουν υπολογιστεί μόνο για τους εθελοντές εκείνους που απάντησαν στο κάλεσμα των «Friends of Ikaria» τον Γενάρη του 2023 και δήλωσαν συμμετοχή μέχρι τις 15 Μαρτίου. Έτσι, όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε “εκτός λίστας” θα είσαστε πολύ ευπρόσδεκτοι να μας συναντήσετε οποιαδήποτε ημέρα της δουλειάς, όμως θα πρέπει να φροντίσετε για τη μεταφορά σας με δικά σας οχήματα ικανά να τα βγάλουν πέρα στους κακοτράχαλους χωματόδρομους του βουνού.
🔶 Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε πετρώδες, ανώμαλο έδαφος και να έχουν μαζί τους νερό.
🔶 Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τον ρυθμό της εργασίας, κτλ.
🔶 Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, στη διάρκεια του προγράμματος θα αφιερώσουμε δύο βραδιές, μία για ένα κοινό γεύμα και μία άλλη για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Μονοπάτια της Ζωής» που γυρίστηκε στην Ικαρία από τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ευδήλου και αφορά... τι άλλο; Τα μονοπάτια της Ικαρίας!

Πρόσωπα επικοινωνίας:
Για τον Σύλλογο «Friends of Ikaria»:
BIRGIT URBAN, 6946293669
Για τον ΟΠΣ Ικαρίας:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ, 6972031006
 
 
Δείτε τις σχετικές δημοσιεύσεις από τη σελίδα μας στο facebook:
 

Book early and email to info@friendsofikaria.com To know what this will be about see the video from last year's work: https://youtu.be/7uMkkkmLU-I

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023

#Ikaria #hiking_trails Have you seen this video from our page on youtube? https://youtu.be/7uMkkkmLU-I The work must go...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023

«...η διάσχιση του Πράμνου (η Αθέρα) μεταξύ των δύο ακρωτηρίων της Ικαρίας, δεν αποτελεί ένα ακόμη πεζοπορικό μονοπάτι...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Σάββατο, 2 Απριλίου 2022Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
στο μέηλ του Συλλόγου καθώς και στο γκρουπ
"Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
.
.

2 σχόλια:

Nana είπε...

Έτσι είπα, ε; Καλά το είπα!
Για τους μηχανόβιους όμως που λυμαίνονται αυτή τη διαδρομή και καταστρέφουν το μονοπάτι με τις ρόδες τους, αυτό δεν ισχύει.

Love Ikaria είπε...

Καλή φάση! Καλή δύναμη! Περιμένουμε τον απολογισμό!
(Αυτό που είπε η Νανά είναι σωστό...)