Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Μια χειμερινή πεζοπορία στην ενδοχώρα του Αγίου Πολυκάρπου


Η ομάδα των πεζοπόρων στο Μικρό Φράγμα Αγίου Πολυκάρπου που βρίσκεται πάνω στη διαδρομή Γύρος των Ραχών με τα Πόδια


Γεια σας φίλοι αναγνώστες
Πριν λίγο καιρό, στο γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook έπεσε μια ιδέα για κάποιες εύκολες διαδρομές γύρω από τα χωριά του νησιού μας και η αρχή έγινε την Κυριακή 28 Γενάρη με μια  κυκλική πεζοπορία λίγων ωρών στα ορεινά ενδότερα της περιοχής του Αγίου Πολυκάρπου Ραχών. Η διαδρομή ήταν "Πλατεία Αγίου Πολυκάρπου - Μικρά Φράγματα - Βαθές - Μονή Μουντέ - Μονοπάτι του Μύρσωνα - Πλατεία Αγίου Πολυκάρπου".
Όπως θα κατάλαβαν όσοι ξέρουν την περιοχή, η διαδρομή αυτή δεν ήταν άλλη από το νότιο ορεινό τμήμα της πιο παλιάς και πιο γνωστής σηματοδοτημένης πεζοπορικής διαδρομής στο νησί, δηλαδή του 
«Γύρου των Ραχών με τα Πόδια» 😊

Ο ψηφιακός χάρτης της διαδρομής Γύρος των Ραχών με τα Πόδια


Όπως θα δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες, η εκδρομή αυτή είχε μεγάλη επιτυχία. Ανεβαίνοντας στην παλιά ρύμη από την πλατεία του Αγίου Πολυκάρπου η ομάδα αφού διέσχισε τις πάνω γειτονιές του χωριού, μπήκε στο ωραίο πευκοδάσος του λόφου «Φύτρον Όρος» καταλήγοντας στα «Μικρά Φράγματα» του Αγίου Πολυκάρπου, που είναι μεν τεχνητά όμως, καθώς κτίστηκαν πολύ παλιά και δεν υπάρχουν έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο ωραίο τοπίο που τα περιβάλλει, δημιουργούν την εντύπωση πως πρόκειται για φυσικές λίμνες
.


Η πορεία συνεχίστηκε προς το κοντινό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Μουντέ, πολύ γνωστό και αγαπητό τοπόσημο για τους Ραχιώτες και όχι μόνο. Πηγαίνοντας εκεί, καθώς λόγω της υπερχείλισης του φράγματος δεν ήταν δυνατή η διάβαση πάνω στον υδατοφράκτη, κάνοντας τον γύρω της κάτω λίμνης, η παρέα πέρασε πρώτα από την περιοχή «Βαθές» που μολονότι δεν βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο θυμίζει σχεδόν ημιαλπικό τοπίο.
Φτάνοντας στο μοναστήρι, έγινε πρώτα επίσκεψη στους τάφους των φυματικών πολιτικών εξορίστων της περιόδου 1947-49 που βρίσκονται λίγο έξω από τον περίβολο της Μονής, και στη συνέχεια μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στις ωραίες αυλές του μοναστηριού, η ομάδα επέστρεψε στα φράγματα για να συνεχίσει την πορεία κατηφορίζοντας σιγά-σιγά πίσω για τον Άγιο Πολύκαρπο.

.


Η επιστροφή όμως αυτή, όπως φαίνεται, ήταν η έκπληξη της εκδρομής, γιατί το μονοπάτι δεν ήταν άλλο από το πολύ αγαπητό σε μας Μονοπάτι του Μύρσωνα!
Κατηφορίζοντας κι αφήνοντας στα δεξιά τη διασταύρωση με το Μονοπάτι των Ξωτικών, σε λίγο έγιναν ορατοί οι εντυπωσιακοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον Άνω Μύρσωνα κάτω από τα φράγματα και φυσικά φωτογραφήθηκαν από όλους!Πλησιάζοντας η εκδρομή στο τέλος της, περπατώντας σε αγροτικούς χωματόδρομους, έγινε μια στάση στα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου που είναι κρυμμένος σε ένα βαθύ σημείο του φαραγγιού, δίπλα σε αγγελολιβάδες και καταρράκτες, και τέλος, μετά από λίγη ώρα, η ομάδα διέσχισε ξανά τις πάνω γειτονιές του Αγίου Πολυκάρπου και επέστρεψε στην πλατεία.

Σας προτείνουμε θερμά αυτή τη διαδρομή που είναι εύκολη και επαρκώς σηματοδοτημένη, με τη σημείωση ότι η ομορφιά της, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, αποκαλύπτεται ιδιαίτερα τον χειμώνα!

Ευχαριστούμε την ωραία ομάδα και τους φωτογράφους!
Δείτε τη δουλειά τους:


 
Θέα από το Μικρό Φράγμα προς το Φαράγγι του Μύρσωνα. Ποζάροντας μέσα σε ένα τυπικά Ραχιώτικο τοπίο στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Η εντυπωσιακή υπερχείλιση του υδατοφράκτη στο Μικρός Φράγμα Αγίου Πολυκάρπου. Οι καταρράκτες του Άνω Μύρσωνα κάτω από το Μικρό Φράγμα Αγίου Πολυκάρπου. Τα πορτοκαλί χρωματιστά γυμνοποδαράκια ήταν η πρώτη σηματοδότηση της διαδρομής Γύρος των Ραχών με τα Πόδια το 1998. Παλιές και νέες πινακίδες σηματοδότησης της διαδρομής Γύρος των Ραχών με τα Πόδια. Περπατώντας στον δασικό δρόμο από τη Μονή Μουντέ για τον Μύρσωνα. Χειμωνιάτικη άποψη του υδατοφράκτη του Μικρού Φράγματος Αγίου Πολυκάρπου. Χειμωνιάτικη άποψη του υδατοφράκτη του Μικρού Φράγματος Αγίου Πολυκάρπου. Η μεγάλη στέρνα στα ερείπια του παλιού νερόμυλου στον Μύρσωνα ποταμό κοντά στον Άγιο Πολύκαρπο. Το ορμητικό ρέμα του Μύρσωνα κοντά στα ερείπια του παλιού νερόμυλου κοντά στον Άγιο Πολύκαρπο. Φτάνοντας στο Μικρό Φράγμα Αγίου Πολυκάρπου. Τάφοι και μνημείο των φυματικών πολιτικών εξορίστων της περιόδου 1947-49 λίγο έξω από τον περίβολο της Μονής Μουντέ. Άποψη της Μονής Ευαγγελίστριας Μουντέ στην περιοχή Αγίου Πολυκάρπου Ραχών Ικαρίας.


Ποζάροντας στα βράχια με φόντο έναν υπέροχο χειμωνιάτικο ουρανό, το Φαράγγι του Μύρσωνα και τον Άγιο Πολύκαρπο. Πινακίδες καθοδήγησης για το Μονοπάτι του Μύρσωνα. Με προορισμό τον παλιό νερόμυλο στον Άνω Μύρσωνα. Πινακίδες καθοδήγησης στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια με κατεύθυνση το Μονοπάτι των Ξωτικών. Ο ποταμός Μύρσωνας κάτω από τη Μονή Μουντέ. Πινακίδες καθοδήγησης που συνδέει τον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια με το Μονοπάτι των Ξωτικών. Ο ποταμός Μύρσωνας στα Μικρά Φράγματα στις Βαθές. Άποψη του Μικρού Φράγματος στις Βαθές. Πινακίδες καθοδήγησης στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια κοντά στο Μικρό Φράγμα στις Βαθές. Πεζοπορώντας στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια κοντά στο Μικρό Φράγμα στις Βαθές. Πινακίδες καθοδήγησης στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια κοντά στο Μικρό Φράγμα στις Βαθές. Ο ομάδα πεζοπορεί στο δάσος στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Πεζοπορώντας στο δάσος στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Άντρακλος ή Ελαφοκουμαριά, το εμβληματικό δέντρο της Ικαρίας. Δάσος και παρατημένα αυτοκίνητα και μηχανήματα Πινακίδες στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Πινακίδες καθοδήγησης στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Ο ομάδα πεζοπορεί στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Πινακίδες καθοδήγησης στον Γύρο των Ραχών με τα Πόδια. Πόζες και φάτσες. Τα πορτοκαλί χρωματιστά 'γυμνοποδαράκια' ήταν η πρώτη σηματοδότηση της διαδρομής 'Γύρος των Ραχών με τα Πόδια' το 1998. Τα ερείπια του παλιού νερόμυλου στον Μύρσωνα ποταμό κοντά στον Άγιο Πολύκαρπο. Τα ερείπια του παλιού νερόμυλου στον Μύρσωνα ποταμό κοντά στον Άγιο Πολύκαρπο. Ο παλιός πεζοπορικός χάρτης της διαδρομής Γύρος των Ραχών με τα Πόδια. Ο παλιός πεζοπορικός χάρτης της διαδρομής Γύρος των Ραχών με τα Πόδια.

Ο Γύρος των Ραχών με τα Πόδια.είναι ένα μονοπάτι πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς φτιαγμένο έτσι ώστε να περπατιέται...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Η νέα πινακίδα στην πλατεία του χωριού μας με χάρτη που περιλαμβάνει όλες τις σηματοδοτημένες από τον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας διαδρομές στα μονοπάτια της Κοινότητας Αγίου Πολυκάρπου".

Δημοσιεύτηκε από Ioannis Tsakalos στις Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

🔺🔺🔺

Σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ ή στο μέηλ μας καθώς και στη σελίδα "Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας" και το γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας"
στο facebook.

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024
 
 
.

2 σχόλια:

Esti Val είπε...

Σε αυτή τη διαδρομή θαυμάζει κανείς τις πινακίδες μερικές από τις οποίες φαίνονται πολύ παλιές, όπως λέτε, από το 1998! Πόσοι άραγε έχουν περπατήσει εδώ; Είναι μια μοναδική δημοφιλής διαδρομή και είναι να απορεί κανείς που αυτά τα πράγματα κρατιούνται σχεδόν μυστικά από τους ανθρώπους στο νησί ενώ οι ξένοι ενθουσιάζονται και μιλούν συνέχεια για αυτά.
Μπράβο για την επιμονή και την υπομονή σας!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ευχαριστούμε για τον εύστοχο σχολιασμό και τα καλά σας λόγια για τη δουλειά μας!