Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Περπατούν κι ανταποδίδουν

.

Chalares canyon Ikaria

.
Χαίρετε
Το έχετε μάθει πια, τον Ιούλιο και Αύγουστο έχουμε δουλειές, υποδεχόμαστε κόσμο, κάνει και ζέστη κι έτσι δεν κάνουμε εκδρομές, εξερευνήσεις κτλ. Είναι ο καιρός να σας δείξουμε τι έκαναν οι άλλοι, όσους βοηθήσαμε να ανακαλύψουν την ορεινή ομορφιά της Ικαρίας, είτε έμμεσα, ανοίγοντας και σηματοδοτώντας διαδρομές, είτε άμεσα, με ζωντανή παρουσία και συνδρομή. Πάντα με χαρά βλέπουμε ότι πολλοί από αυτούς έχουν την καλή συνήθεια να ανεβάζουν στο διαδίκτυο * ολόκληρες σειρές από φωτογραφίες με περιγραφές και εντυπώσεις και ένα σωρό πληροφορίες για ό,τι έκαναν στην Ικαρία. Tις εκλαμβάνουμε σαν ανταπόδοση για τη δουλειά που κάνουμε και τους ευχαριστούμε, πόσο μάλλον όταν μερικές απ' αυτές είναι πολύ εντυπωσιακές.

Αρχίζουμε λοιπόν με τον Γιώργο Τσαμπουράκη που μας παρουσιάζει έξι μεγάλες πεζοπορίες που έκανε με την παρέα του στην Ικαρία τον Σεπτέμβρη του 2013. Οι σύνδεσμοι ανοίγουν σε αντίστοιχα slideshow. Συνιστούμε να πατήσετε  F11 για προβολή πλήρους οθόνης. Θα μείνετε άναυδοι από την ποιότητα και τη ζωντάνια αυτών των φωτογραφιών!





.

Ο επόμενος πεζοπόρος που μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις του στην Ικαρία μέσα από μια σειρά καταπληκτικές φωτογραφίες είναι ο Zdeněk Šenkyřík από την Τσεχία. Καθώς μετέφερε φωτογραφικό εξοπλισμό και είχε μόνο λίγες μέρες στη διάθεσή του, ο Zdeněk μας ήρθε τον Ιούνιο πολύ καλά προετοιμασμένος. Είχε κάνει έρευνα στο ίντερνετ και είχε επιλέξει τα highlights: Θεοκτίστη, Άνω Χάλαρη, Άη-Στάθη, Σεϋχέλλες, Σελίνι, Εριφή, Ράντη και αρκετές άλλες τοποθεσίες. Οι φωτογραφίες του είναι επαγγελματικού επίπέδου και βρίσκονται, οι περισσότερες, αναρτημένες στη σελίδα του για την Ικαρία, Ostrov dlouhověkosti ("νησί της μακροζωίας") μαζί με γλαφυρές και ακριβείς περιγραφές, όμως μόνο στα Τσεχικά. Στο Flickr ωστόσο γράφει Αγγλικά. Εκεί ο Zdeněk έχει ανεβάσει μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του τις οποίες μπορείτε να δείτε (στα γρήγορα) στο παρακάτω slideshow. Είναι τόσο καλές που μάλλον θα ανοίξετε για να τις ξαναδείτε μία-μία.




.

Ο τρίτος της σειράς είναι ο πληθωρικός Αμερικανός Peter Wan (aka uptick) που έχει ανεβάσει έντεκα ολόκληρα άλμπουμ φωτογραφιών από την Ικαρία στο Φλικρ από τα οποία τα επτά περιέχουν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε πεζοπορίες. Ο Πήτερ δεν γράφει περιγραφές ή σχόλια, όμως σε κάθε άλμπουμ έχει από μια φωτογραφία του τμήματος του χάρτη που δείχνει τις διαδρομές που ακολουθούσε.** Οι φωτογραφίες είναι τόσες ώστε αυτά τα άλμπουμ μοιάζουν με ταινίες μικρού μήκους ή ντοκυμαντέρ. Δυστυχώς για μας, ο Πήτερ δέχτηκε μια προσφορά από εκδοτικό οίκο για κάποιες από τις φωτογραφίες του από την Ικαρία, κι έτσι, μέχρι να διαλέξουν ποιες θα εκδόσουν, τα άλμπουμ δεν θα είναι διαθέσιμα ("public view") για λίγο καιρό. Όσοι τυχεροί τα είδατε, εμείς ωστόσο αφήνουμε από κάτω τα άδεια κουτάκια κι ελπίζουμε να ξαναγεμίσουν σύντομα.


https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645830323073/show

https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645830323073/show

https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645830323073/show

https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645830323073/show

https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645830323073/show

https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645830323073/show

https://www.flickr.com/photos/uptick/sets/72157645778033341/show


.

Γιώργο, Ζντένεκ, Πήτερ, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την "φωτογραφική ανταπόδοση" και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στα μονοπάτια της Ικαρίας!

.

* Δεν εννοούμε το facebook αλλά το το ανοιχτό δημόσιο διαδίκτυο, όπου κάνοντας μια αναζήτηση (π.χ. "μονοπάτια + Ικαρία") μπορεί κανείς να ανακαλύψει αυτά τα στοιχεία

**  Πρόκειται για την Αγγλική έκδοση του νέου χάρτη της Ικαρίας από τις Εκδόσεις ΟΡΑΜΑ (Nakas/Road)
Ικαρία - Φουρνοί


Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις, πληροφορίες και παράπονα εδώ καθώς και στο γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προλαβα να δω τις φωτογραφιες του Αμερικανου και νομιζω οτι ηταν μια πολυ φλυαρη αφηγηση που με ζαλισε. Προτιμω τον καλλιτεχνη που διαλεγει το υλικο θα δημοσιευσει, απο την αλλη ομως στην Αμερικη ειναι πολυ εξειδικευμενοι και λειτουργουν διαφορετικα. Καποιοι αλλοι αναλαμβανουν να κανουν την επιλογη, εκεινοι οι οποιοι θα δημοσιευσουν, θα αγοράσουν, θα πληρωσουν κτλ. Ειναι μια εμπορικη κατασταση.
Τελος παντων, προτιμω χιλιες φορες τον γλυκουλη τον Τσεχο που δεν τα ριχνει ολα χυμα, γι' αυτο και δημοσιευσα την πιο πρωτοτυπη και "δουλεμενη" εικονα του απο την Ικαρια στο μπλογκ μου.
Οπως και να εχει, τα νεα ειναι καλα. Εχουμε γινει ενας ολο και πιο εξειδικευμενος προορισμος.
Στην υγεια των επομενων κι εμεις να ημαστε καλα να υποδεχομαστε και να βοηθαμε!