Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Κάλεσμα για πεζοπορία: Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας - Μαγγανίτης, Κυριακή 5/11/23


This hammer-like rock again! - Picture from the set: Marking a trail through cliffs and rocks and views to the sea : Erifi - Geli - Ryakas, Nov 2014


Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας προσκαλεί μέλη και φίλους σε μια πεζοπορία 5 ωρών με εκκίνηση στο οροπέδιο της Εριφής πάνω από τις Ράχες με κατεύθυνση στη νότια πλευρά του νησιού προς το ερειπωμένο μικρό μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου στην τοποθεσία "Γέλι" από όπου στη συνέχεια, κατηφορίζοντας στο μονοπάτι κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς του φαραγγιού "Ρυάκας" που πρόσφατα φρόντισαν και άνοιξαν ξανά οι άνθρωποι του Μαγγανίτη, θα βγούμε στον παραλιακό δρόμο κοντά στην ομώνυμη παραλία, και από εκεί θα περπατήσουμε μέχρι το ωραίο αυτό παραλιακό χωριό της νότιας ακτής της Ικαρίας.

.

Τι θα δούμε σε αυτήν την πεζοπορία:
 Ακολουθώντας στην αρχή ένα μικρό τμήμα του μεγάλου Μονοπατιού του Αθέρα, θα στρίψουμε στη διασταύρωση για να διασχίσουμε το άγνωστο στους πολλούς νοτιοδυτικό τμήμα του οροπεδίου της Εριφής που τροφοδοτεί με νερό τους καταρράκτες της ορεινής λίμνης "Σελίνι" καθώς και τον ποταμό Ρυάκα που ξεχύνεται πιο κάτω μέσα στο φαράγγι.
 Θα περάσουμε κάτω από τις εντυπωσιακές νότιες ορθοπλαγιές του όρους "Ρούκουνας" (1002 μ.) που είναι τμήμα του συμπλέγματος της Μέλισσας.
 Θα διασχίσουμε πυκνές συστάδες πρίνων που απορεί κανείς πως φυτρώνουν σε τόσο απότομες πλαγιές ανάμεσα σε απίστευτες συνθέσεις βράχων με εξωπραγματικά σχήματα
 Μετά από ένα σύντομο απότομο κατήφορο θα σταματήσουμε για διάλειμμα στον Άγιο Θεολόγο, το παλιό μικρό μοναστήρι που είναι το κύριο τοπόσημο αυτής της έρημης και άγριας περιοχής της Ικαρίας η οποία ονομάζεται "Σπόδα". Ο Άγιος Θεολόγος έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ. Για να έχετε μια ιδέα, δείτε την τοποθεσία στον χάρτη:➧ Φεύγοντας από τον Άγιο Θεολόγο, θα κατηφορίσουμε στο καλοφροντισμένο εύκολο μονοπάτι για την ακτή. Στον δρόμο μας, αν έχουμε χρόνο, θα λοξοδρομήσουμε για να δούμε λίγο το φαράγγι και ίσως να ανακαλύψουμε το παλιό χαμένο μονοπάτι για το πέρασμα του ποταμού που οδηγούσε άλλοτε κατευθείαν στον Μαγγανίτη.
➧ Η πεζοπορία μας ουσιαστικά θα τελειώσει στον αμαξωτό δρόμο κοντά στην παραλία Ρυάκα όπου, αν ο καιρός το επιτρέπει, θα κάνουμε μπάνιο. Δείτε την τοποθεσία:   Απαιτήσεις διαδρομής:

🔺 Από το χείλος του οροπεδίου της Εριφής ως τον Άγιο Θεολόγο το μονοπάτι είναι πολύ στενό και κατηφορικό με πολλές στροφές και σκαλιά. Άρα απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και φυσικά, υπομονή.
🔺Απαραίτητα τα μπαστούνια πεζοπορίας, κατάλληλα ρούχα και οπωσδήποτε ορειβατικά μποτάκια.
🔺 Νερό, σνακ, κτλ.
🔺 Τα αναγκαία για την περίπτωση θαλάσσιου μπάνιου.
🔺 Δέκα ευρώ ο καθένας για τη δαπάνη των αυτοκινήτων φίλων που έχουμε κανονίσει να μας πάνε στο σημείο εκκίνησης (Εριφή) και ύστερα να έρθουν και να μας παραλάβουν από το σημείο τερματισμού (Μαγγανίτης).

  Πρόγραμμα:

🔺 Σημείο και ώρα συνάντησης 8:30 π.μ. στην πλατεία του Χριστού Ραχών. Εκεί θα επιβιβαστούμε όλοι μαζί σε ένα ή δύο αυτοκίνητα για να μεταβούμε στην Εριφή.
🔺 Έναρξη πεζοπορίας από Εριφή: 10:00 π.μ.
🔺 Άφιξη στην παραλία Ρυάκα 2:00 μ.μ.
🔺 Άφιξη στον Μαγγανίτη 3:30 μ.μ.
🔺 Αναχώρηση από Μαγγανίτη 
4:30 μ.μ.
🔺 Συνολική διάρκεια πεζοπορίας 5 ώρες.
🔺 Μήκος διαδρομής 5 χλμ.
🔺 Υψομετρική διαφορά 760 μέτρα
🔺 Βαθμός δυσκολίας μέτριος αλλά με κάποια δύσκολα σημεία.
🔺 Υπεύθυνη Ξένια Αποστολοπούλου
   τηλ. 6
944110427 (9 π.μ. - 9 μ.μ.)

Στη διάρκεια της πεζοπορίας θα τοποθετηθούν ορισμένες πινακίδες σήμανσης. Ελπίζουμε στην υπομονή και τη βοήθειά σας 😋

Για την ιστορία, δείτε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας σε σχέση με παλιότερες επιχειρήσεις στα Σπόδα:

Τέλος, δείτε αν θέλετε, μια σειρά 20 φωτογραφιών από την επισκόπηση της συγκεκριμένης διαδρομής που κάναμε στις 18 Οκτωβρίου και ήταν πολύ επιτυχημένη! 

 
Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Και οι τρεις εξερευνητές ποζάρουν μπροστά στην πόρτα της παλιάς μικρής εκκλησίας του μοναστηριού. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Η παλιά πινακίδα καθοδήγησης για το Μονοπάτι του Αθέρα και τον Άγιο Θεολόγο μετά τη Μάντρα Σαραντιάδων στη Δυτική Εριφή. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Διασχίζοντας τις παρυφές της Δυτικής Εριφής με κατεύθυνση τους νότιους γκρεμούς όπου ανάμεσά τους βρίσκεται ο Άγιος Θεολόγος. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Θέα προς την έξοδο του φαραγγιού Ρυάκα και τον αμαξιτό δρόμο προς Μαγγανίτη.


Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Η πινακίδα καθοδήγησης για το Μονοπάτι του Αθέρα και τον Άγιο Θεολόγο στη Μάντρα Σαραντιάδων στη Δυτική Εριφή. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Μετά τη διασταύρωση με το Μονοπάτι του Αθέρα κοντά στη Μάντρα Σαραντιάδων στη Δυτική Εριφή, κατηφορίζοντας προς Άγιο Θεολόγο. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Η διαδρομή διασχίζει το τελευταίο (νοτιοδυτικό) τμήμα του οροπεδίου της Εριφής. Σε λίγο αρχίζουν ο κατήφορος ανάμεσα στους γκρεμούς προς τον Άγιο Θεολόγο. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Κατηφορίζοντας στην νοτιοδυτική πλευρά της Εριφής προς Άγιο Θεολόγο. Το παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι με τα εντυπωσιακά σκαλίά είναι κατεστραμμένο σε πολλά σημεία. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Οι γκρεμοί στη νότια πλευρά της Εριφής δεν είναι συμπαγείς. Τα κάθετα πετρώματα σχηματίζουν πύργους από βράχους. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Λόγω της αδιάκοπης βόσκησης και του δυνατού ανέμου μερικά δέντρα παίρνουν παράξενα σχήματα. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Κατεβαίνοντας αυτό το μονοπάτι η θέα της νότιας πλευράς της Ικαρίας κόβει την ανάσα! Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Ένας ωραίος κούκος (δηλ. λιθοσωρός σήμανσης) από παλιότερη εκδρομή μας διατηρείται ακόμα. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Μάλλον ο πιο εντυπωσιακός κρεμαστός βράχος, τουλάχιστον από όσους μπορούμε να δούμε από το μονοπάτι για τον Άγιο Θεολόγο. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Προσπαθώντας να εντοπίσουμε το μοναστήρι που είναι κρυμμένο μέσα στο πρινοδάσος. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Φτάνοντας στον Άγιο Θεολόγο, δύο από τους εξερευνητές. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: κάποιος μάζευε ελιές εδώ;;;; Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Πραγματικά υπάρχουν ελαιόδεντρα μέσα σε αυτές τις ερημιές! Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Το μονοπάτι από Άγιο Θεολόγο προς παραλία Ρυάκα και Μαγγανίτη όπως το φρόντισαν πρόσφατα οι άνθρωποι του χωριού. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Μία από τις πινακίδες που τοποθέτησαν στη διαδρομή οι άνθρωποι του Μαγγανίτη που φρόντισαν το μονοπάτι. Πεζοπορία Εριφή - Άγιος Θεολόγος - Ρυάκας: Η Ξένια με το σπρέι σήμανσης του Συλλόγου μας και ένα κόκκαλο στο στόμα, ποζάρει δίπλα στη πινακίδα που δηλώνει την αρχή του μονοπατιού προς Άγιο Θεολόγο.


Σας περιμένουμε!
🔺🔺🔺
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε περίπτωση βροχής η πεζοπορία 
θα αναβληθεί για την επόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου!


  Σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ ή στο μέηλ μας καθώς και στη σελίδα "Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας" και το γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας"
  στο facebook.

  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023
   
   
  .

  4 σχόλια:

  Eleni είπε...

  Μακαρι επιτελους να βρειτε το περασμα του Ρυακα με τις αγγελολιβαδες και το κατευθεια μονοπατι για Μαγγανιτη!
  Καλη επιτυχια!

  Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

  Μακάρι! Κάνε μια ευχή, Ελένη!

  Love Ikaria είπε...

  Τέλεια! Τώρα ο ψηφιακός σας χάρτης πρέπει να φρεσκαριστεί λίγο. Αυτή η διαδρομή θα γίνει πολύ γνωστή!
  https://www.google.com/maps/d/embed?mid=16C4JDRkZWCp9RucbyUY2zinlGTM&ehbc=2E312F

  Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

  Έχετε δίκιο. Ευχαριστούμε πολύ για την υπενθύμιση.