Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Από τη Μεσαριά στην Περαμεριά με τα πόδια: Διαδρομή Κάμπος - Θεοκτίστη - Στάβλος - Αυλάκι

Όπως βλέπουμε στον σπάνιο χάρτη του 1929 που αποτελεί την εισαγωγική εικόνα της δημοσίευσης, η Ικαρία παλαιότερα ήταν...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ υπό Γ.Ν. Πουλιανού, του 1929, όπου διακρίνεται σαφώς ο διαχωρισμός των διοικητικών διαμερισμάτων εκείνη την εποχή: 1) Τμήμα Φαναρίου, 2) Τμήμα Μεσαριάς, 3) Τμήμα Πέρα Μερίας (Περαμεριάς)


Γεια σας φίλοι αναγνώστες
Οι εύκολες χειμωνιάτικες διαδρομές, όπως εκείνη στο προηγούμενο ποστ, συνεχίστηκαν τον Φλεβάρη με μία κυκλική διαδρομή λίγων ωρών όπου η παρέα των πεζοπόρων μας, ξεκινώντας από τον Κάμπο και, διασχίζοντας το παλιό γεωγραφικό σύνορο ανάμεσα στη Μεσαριά και την "Περαμεριά" όπως λεγόταν άλλοτε ολόκληρη η δυτική Ικαρία, ανέβηκε ως το χωριό "Πηγή" ακολουθώντας την λιθόστρωτη ρύμη, με πρώτο προορισμό το Μοναστήρι της Θεοκτίστης που βρίσκεται πολύ κοντά σ' αυτό το χωριό. 

Η παρέα ποζάρει μπροστά από μία καμάρα, δηλαδή κατοικήσιμη σπηλιά κάτω από λούρο, δηλαδή, τεράστιο βράχο, από αυτούς που αφθονούν στην περιοχή.


Όπως πολλοί από σας γνωρίζετε, το πρώτο στάδιο αυτής της διαδρομής κινήθηκε στο Μονοπάτι των Ξωτικών, και βέβαια δεν παραλήφθηκε να γίνει και ένα φρεσκάρισμα της σηματοδότησης
.


Φτάνοντας στην Θεοκτίστη, αφού ειπώθηκαν τα σχετικά με την ιστορία της Μονής, αφιερώθηκε αρκετός χρόνος βλέποντας τις εργασίες σταθεροποίησης των τεράστιων βράχων που βρίσκονται πίσω από το Καθολικό της Μονής και απειλούν να γκρεμίσουν αυτήν την ωραία αγιογραφημένη εκκλησία που χρονολογείται στο πρώτο ήμισυ του 17ου αιώνα.

Measures for stabilisation of rocky formations and protecting the foundation of the Catholic of Theoktisti Ikaria’s Holy Monastery. #tzanetosengineering

Δημοσιεύτηκε από Tzanetos Engineering στις Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024

Μπαίνοντας στο κατηφορικό μονοπάτι που συνεχίζεται κάτω από την αυλή της Θεοκτίστης, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω, η διαδρομή άρχισε να αποκτά έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 😊

.


Όχι μόνο αξίζει να προσέξει κανείς τα ερείπια των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα κτήματα της Μονής, αλλά ιδίως αργότερα, κατά μήκος της κατηφορικής πορείας προς τον Στάβλο, ο πεζοπόρος συναντά μέσα στην πευκόφυτη λαγκαδιά γειτονιές με αξιόλογη αρχιτεκτονική, ενώ και η διαμόρφωση των κτημάτων, τα πεζούλια και οι πετρότοιχοι παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον.
Αξίζει να εξερευνήσουμε συστηματικά ολόκληρη αυτή την περιοχή που χάρη στα πολλά νερά, τα δάση και την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, φαίνεται ότι γνώρισε ακμή στο παρελθόν.Μετά τον Στάβλο η διαδρομή συνεχίστηκε από αγροτικούς χωματόδρομους, ανάμεσα σε κτήματα, με προορισμό τον επαρχιακό δρόμο Αρμενιστή - Εύδηλος μέσα στην περιοχή του χωριού Αυλάκι όπου περίμεναν αυτοκίνητα για την επιστροφή της ομάδας στο σημείο εκκίνησης, δηλαδή στον Κάμπο.
 
Έχετε υπόψη ότι:
 Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή από τον Κάμπο ως την Θεοκτίστη, η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και επαρκώς σηματοδοτημένη. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος όμως, δηλαδή από τη Θεοκτίστη στο Αυλάκι, η πορεία προς το παρόν είναι πολύ ασαφής. Έως ότου καθορίσουμε, καθαρίσουμε και σηματοδοτήσουμε το πιο σωστό και ενδιαφέρον μονοπάτι, για την ώρα ακολουθούμε απλά τον κατήφορο!
  😋


Ευχαριστούμε την ωραία ομάδα!
 
😊
Δείτε τις φωτογραφίες που μας πρόσφεραν και διαβάστε τις λεζάντες:


 
Λόγω αχρησίας, η λιθόστρωτη ρύμη από τον Κάμπο για την Πηγή έχει καλυφθεί από βλάστηση. Πανοραμική της Μεσαριάς από το μονοπάτι για την Πηγή ('Μονοπάτι των Ξωτικών'). Σε πρώτη φάση, η διαδρομή που ακολουθούμε μέχρι την Θεοκτίστη, δεν είναι άλλη από το γνωστό 'Μονοπάτι των Ξωτικών'. Ο Άγιος Βασίλειος, ένα χαρακτηριστικό παλιό εκκλησάκι στην Πηγή. Τρεις από την παρέα ποζάρουν μπροστά από τη μοναδική Θεοσκέπαστη επιδεικνύοντας ένα δείγμα από τα μανιτάρια που βρέθηκαν στη διαδρομή. Σχεδόν όλη η παρέα μπροστά στη Θεοσκέπαστη! Πάνω στο μονοπάτι που κατεβαίνει από την αυλή του μοναστηριού, βλέπουμε σπίτι του ηγούμενου της μονής κτισμένο γύρω στο 1750. Για την ώρα, μετά τη Θεοκτίστη, περπατάμε για λίγο στη διαδρομή 'Μονοπάτι των Ξωτικών'. Πλάκα κάνουμε. Οι πεζοπορικές διαδρομές στην Ικαρία δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί ακόμα. Προς το παρόν, περπατάτε ελεύθερα! Παλιό σπίτι στις μακρινές πάνω γειτονιές του Στάβλου. Κάτω από αυτήν την καμάρα βρίσκεται το οστεοφυλάκιο του γραφικού παλιού νεκροταφείου του Στάβλου. Το γραφικό εκκλησάκι του παλιού νεκροταφείου του Στάβλου μέσα σε ένα μοναδικό πευκώνα. Παλιά σπίτια με εξαιρετική δόμηση στο εσωτερικό του οικισμού του Στάβλου. Ανάμεσα στα παλιά σπίτια με εξαιρετική δόμηση που συναντάμε διασχίζοντας το εσωτερικό του οικισμού του Στάβλου, βλέπουμε και αυτό το μοναδικό, πολύ ασυνήθιστο αρχιτεκτόνημα. Ανάμεσα στα παλιά σπίτια με εξαιρετική δόμηση που συναντάμε διασχίζοντας το εσωτερικό του οικισμού του Στάβλου, βλέπουμε και αυτό το μοναδικό, πολύ ασυνήθιστο αρχιτεκτόνημα. Ανάμεσα στα παλιά σπίτια με εξαιρετική δόμηση που συναντάμε διασχίζοντας το εσωτερικό του οικισμού του Στάβλου, βλέπουμε και αυτό το μοναδικό, πολύ ασυνήθιστο αρχιτεκτόνημα. Μία όψη της μικρής καταπράσινης κοιλάδας του Στάβλου με τους πετρότοιχους, τις παλιές καλλιέργειες και τα παλιά σπίτια. Βγαίνοντας στον αμαξιτό δρόμο Αυλάκι - Πηγή, συναντάμε νεότερες κατοικίες κατασκευασμένες τον 20ο αιώνα.


Ανεβαίνοντας από τον Κάμπο στην πετρόκτιστη ρύμη για την Πηγή, φρεσκάροντας λίγο και τη σήμανση. Κρατώντας ένα κόκκινο ειδικό  σπρέι για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα της σήμανσης της διαδρομής. Η Μαριάννα ποζάρει σε ένα από τα χαρακτηριστικά συμπλέγματα βράχων που συναντάμε στη διαδρομή. Τριπλή σέλφι τριών από την παρέα. Ανηφορίζοντας από τον Κάμπο κοντά στην Πηγή, ήδη μέσα στα όρια της Περαμεριάς. Η παρέα ξεκουράζεται στην πετρόκτιστη ρύμη για την Πηγή όπου εδώ το λιθόστρωτο φαίνεται καθαρά. Μανιτάρι για σνακ. Πινακίδα στην Πηγή που δείχνει τη διαδρομή για τον Κάμπο. Ανεβαίνοντας στην Πηγή, λίγο κάτω από την πλατεία, η διαδρομή συναντά ένα πολύ ενδιαφέρον εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο. Ανεβαίνοντας στην Πηγή, λίγο κάτω από την πλατεία, η διαδρομή συναντά ένα πολύ ενδιαφέρον εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο. Παλιά πινακίδα σήμανσης της διαδρομής, ανεβαίνοντας στην Πηγή, λίγο κάτω από την πλατεία. Λεπτομέρεια του εσωτερικού του σπιτιού του ηγούμενου της μονής κτισμένο γύρω στο 1750. Κατεβαίνοντας στο μονοπάτι από τη Θεοκτίστη στη διαδρομή μας συναντάμε παλιά σπίτια στις μακρινές πάνω γειτονιές του Στάβλου. Αν και το μπρίκι ήταν μεγάλο δεν είχε μέσα καφέ! Ανάμεσα στα παλιά σπίτια με εξαιρετική δόμηση που συναντάμε διασχίζοντας το εσωτερικό του οικισμού του Στάβλου, βλέπουμε και αυτό το μοναδικό, πολύ ασυνήθιστο αρχιτεκτόνημα. Με αυτή τη φωτογραφία από μια παλιά πεζοπορία στο Μονοπάτι των Ξωτικών θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Μαριάννα για τις ωραίες φωτογραφίες!


Σχετικά ποστ στο facebook:

Χαμένα χωριά. Έτσι τα λέμε. Με τον όρο "χαμένα" να έχει πολλές σημασίες: χαμένα στη φύση, εγκαταλειμμένα από κατοίκους,...

Δημοσιεύτηκε από Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας στις Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024

ΣΤΟΥ ΒΟΡΙΑ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΑΚΙ Οι παλιοί κτιστάδες στην Ικαρία είχαν ως κύρια προτεραιότητα την στερεότητα της κατασκευής και...

Δημοσιεύτηκε από Angelos Ka στις Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024

🔺🔺🔺

Σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ ή στο μέηλ μας καθώς και στη σελίδα "Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας" και το γκρουπ "Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας"
στο facebook.

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024
 
 
.

5 σχόλια:

Νανά είπε...

Άλλη φορά να ξέρετε πως υπάρχουν καταρράκτες τον χειμώνα αριστερά κάτω από τον νερόμυλο που είναι πάνω από το σπίτι (***) ψηλά πάνω από τον Στάβλο! χεχεχε :)

Esti Val είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα κυκλική πεζοπορία! 😘😘😘
Με συναρπάζει η παλαιά αρχιτεκτονική της Ικαρίας σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
Ο χάρτης επίσης που παραθέτετε είναι πολύ ενδιαφέρων.

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Σίγουρα θα ξαναπάμε, Νανά!
@esti val Νομίζουμε πως έχετε γίνει πλέον ειδικός στο θέμα της αρχιτεκτονικής! Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Eleni είπε...

We 😘 Perameria
Το συνορο απο τον Καμπο βρισκεται ακριβως σε αυτη τη τοποθεσια!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ω! Ελένη!