Translate

ΟΠΣ Ικαρίας στο Φλικρ

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Πεζοπορία και φύτευση βελανιδιών στο οροπέδιο Αμμούδια: το πως και το γιατί και οι φωτογραφίες!All oasificators group shot on Flickr


Γεια σας φίλοι και καλή χρονιά!
Όπως ανακοινώσαμε στο προηγούμενο ποστ, την περασμένη Κυριακή 23/12/18 μαζευτήκαμε γύρω στα 30 άτομα -νέοι οι περισσότεροι-  στο χωριό Χριστός Ραχών και, έχοντας μαζέψει προηγουμένως αρκετά βελανίδια ο καθένας, βαδίσαμε με προορισμό το οροπέδιο Αμμούδια όπου τα φυτέψαμε στον περιφραγμένο χώρο γύρω από το «Σπιτάκι της Μαμής». Πριν όμως μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το ιστορικό και τους λόγους που κάναμε τη συγκεκριμμένη δράση (πράγμα το οποίο δεν μπορέσαμε να κάνουμε στο προηγούμενο ποστ λόγω έλλειψης χρόνου και χώρου), δείτε παρακάτω τον χάρτη της διαδρομής, ο οποίος, εκτός από συντεταγμένες, περιέχει και πάρα πολλές φωτογραφίες, παλιές και νέες:

Το ιστορικό της υπόθεσης:
Μια αξιομνημόνευτη μέρα του Σεπτέμβρη του 2017, για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους που εξηγούνται πολύ σύντομα εδώ, έχοντας ζητήσει και πάρει την άδεια από τον Δήμο Ικαρίας, περιφράξαμε μια έκταση οκτώ στρεμμάτων γύρω από το παλαιό ορεινό καταφύγιο, γνωστό ως «Σπιτάκι της Μαμής» με σκοπό αφενός να προστατεύσουμε αυτό το ιστορικό κτίσμα από τα αδέσποτα κατσίκια που το χρησιμοποιούσαν σαν σταύλο και το κατέστρεφαν, και αφετέρου, να δώσουμε την ευκαιρία στη φύση να αναγεννηθεί, δημιουργώντας, ει δυνατόν, νέα ζωή σ' αυτήν την απογυμνωμένη, βαθιά ερημοποιημένη περιοχή.
Πράγματι, στη διάρκεια των επομένων μηνών κάθε φορά που πηγαίναμε στο σημείο για τις εργασίες ανακαίνισης του καταφυγίου, με μεγάλη έκπληξη βλέπαμε να ξεφυτρώνουν διάφορα αυτοφυή φυτά, όπως ρείκια, θρούμπι, μανιτάρια, κουμαριές και βελανιδιές, να μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς καμία βοήθεια από εμάς μέσα στην περιφραγμένη έκταση.
Αυτό το θέαμα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας.
Δυστυχώς όμως υπήρχαν και κάποιοι που το γεγονός δεν τους άρεσε καθόλου. Αυτό φάνηκε όταν στις 11 Δεκεμβρίου κάποιος έκοψε με πένσα τα πλέγματα της περίφραξης (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση / διαμαρτυρία για το συμβάν), αφήνοντας τα κατσίκια να εισβάλουν στην προστατευόμενη περιοχή και να αρχίσουν να καταστρέφουν τη βλάστηση.
Αν η διάρρηξη δεν γινόταν αντιληπτή εγκαίρως, το πείραμά μας θα είχε πεθάνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Ευτυχώς τα κατσίκια διώχτηκαν γρήγορα και η περίφραξη επιδιορθώθηκε.
Η ζημιά που έγινε δεν ήταν μεγάλη, παρόλα αυτά οι Σύλλογοι που εμπλέκονται σ' αυτή τη δράση αποφάσισαν να μην αγνοήσουν το συγκεκριμένο περιστατικό.
Απεναντίας, θεωρώντας ότι το κόψιμο του φράκτη ήταν μια προμελετημένη, εχθρική πράξη δολιοφθοράς, αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε.
Έτσι, αφού ενημερώσαμε την κοινή γνώμη με δελτίο τύπου, λίγες μέρες αργότερα οργανώσαμε ανοιχτή πεζοπορία, προσκαλώντας όσους ήθελαν
- να περπατήσουν μαζί μας στα βουνά
- να δουν την καταστροφή που προκαλούν τα αποίμενα ζώα
- να μιλήσουμε για τη λειτουργία και την αξία των δασών
- να  δούμε την περιοχή του πειράματος αναγέννησης
- και τελικά, ως συμβολική κυρίως πράξη, να φυτέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα βελανίδια μέσα στην περιφραγμένη περιοχή γύρω από το ορεινό καταφύγιο.
.
Το άλμπουμ των φωτογραφιών που βλέπετε πιο κάτω, καθώς και οι πρόσθετες φωτογραφίες στο τέλος του ποστ, είναι το μικρό μας φωτορεπορτάζ από τη δράση μας. Όσοι πήραμε μέρος θέλαμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για την επιτυχία του πειράματος, και να δείξουμε ότι θα συνεχίσουμε να νοιαζόμαστε, δηλώνοντας ότι κάθε φορά που θα υπάρχει δολιοφθορά ή άλλη εχθρική πράξη, εκτός ότι θα πηγαίνουμε και θα διορθώνουμε τη ζημιά, θα φυτεύουμε κι άλλους σπόρους!
Θα το κάνουμε αυτό συνεχώς για όσο καιρό χρειαστεί, διότι δεν θέλουμε μόνο να σώσουμε αυτό το μικρό κομμάτι αναγεννημένης πράσινης γης. Θέλουμε να το επεκτείνουμε! Θέλουμε όλα τα βουνά της Ικαρίας να γίνουν πράσινα!

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν! 
Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


.

.

.


. .


Όπως πάντα, σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες εδώ,
στην επίσημη σελίδα μας στο Google+ καθώς και στο γκρουπ
"Ορειβάτες Πεζοπόροι Ικαρίας" στο facebook.

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου, 2019
.
.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη ομάδα! Σας είδα από τον βράχο μου αλλά έφτασα αργά και φεύγατε. Συγχαρητήρια επίσης για την τελευταία παράγραφο:

«Όσοι πήραμε μέρος θέλαμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για την επιτυχία του πειράματος, και να δείξουμε ότι θα συνεχίσουμε να νοιαζόμαστε, δηλώνοντας ότι κάθε φορά που θα υπάρχει δολιοφθορά ή άλλη εχθρική πράξη, εκτός ότι θα πηγαίνουμε και θα διορθώνουμε τη ζημιά, θα φυτεύουμε κι άλλους σπόρους!
Θα το κάνουμε αυτό συνεχώς για όσο καιρό χρειαστεί, διότι δεν θέλουμε μόνο να σώσουμε αυτό το μικρό κομμάτι αναγεννημένης πράσινης γης. Θέλουμε να το επεκτείνουμε! Θέλουμε όλα τα βουνά της Ικαρίας να γίνουν πράσινα!»


Επιτέλους πια, αυτό έπρεπε κάποτε να ειπωθεί!!!!!!!!!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ευχαριστούμε Νανά!
Κι ευχαριστούμε που γράφεις σχόλια. Τεχνικά είναι πολύ δύσκολος ο σχολιασμός σε αυτό το μπλογκ δυστυχώς.

Eleni είπε...

Ακουστηκε πολυ αυτη η πρωτοβουλια! Μπραβο! Καλη χρονια σε ολους!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας είπε...

Ευχαριστούμε! Αφού για να το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις! Άλλωστε Ελένη, ανήκει και σε σένα η τιμή. Σε θέμα παραπλήσιο περί προστασίας του βουνού της Ικαρίας, εσύ ήσουν που έγραψες πρώτη φορά για βελανίδια!